Jonge Consultant Diana vertelt over de bootcamp 'interveniëren'
Blog> | 25 oktober 2022Introductie
Het was weer zover! We hadden weer een bootcamp en dit keer was het in de Nieuwe Buitsociëteit te Zwolle. De training werd zoals altijd verzorgd door SIOO en had zoals altijd het doel om ons te ontwikkelen op zowel persoonlijk als professional vlak. De vestigingen Zwolle, Groningen en Twente waren uitgenodigd om twee dagen intensief te werken aan hun kennis en skills over het onderwerp interveniëren.
Doordat er stakingen plaatsvonden op de Nederlandse Spoorwegen zijn we gezellig met de auto gegaan. Helaas viel het op de weg ook niet mee vanwege de file. Maar goed, dat mocht de pret niet drukken! Eenmaal aangekomen op de locatie konden we even bijkomen met een bak koffie of thee.
Bij de locaties Zwolle en Groningen zijn er nieuwe JC’ers gestart, dus dat was ook gelijk het doel van de eerste interventie. Namelijk de ‘oude’ en ‘nieuwe’ JC’ers kennis met elkaar te laten maken. Iedereen werd opgedeeld in groepjes en elk groepje mocht een interventie gaan bedenken voor deze ‘kennismaking’. De interventie met de meeste stemmen zal uitgevoerd worden. Uiteindelijk had de interventie “over de streep” gewonnen.
Interventies kiezen (dieptes en niveaus)
De bootcamp ging over interveniëren. Maar wat houdt interveniëren nou eigenlijk in? De definitie van interveniëren is een serie bewuste geplande veranderingsactiviteiten, die gericht zijn op de effectiviteit van een organisatie. Een interventie kan van alles zijn, van het differentiëren van een organisatie tot het opzetten van zelfsturende teams, zelfs niets doen is een interventie! Maar hoe kom je nou tot de juiste interventie in een situatie? Een goede manier is om vragen te stellen over hoe een verandering eruitziet. Denk hierbij aan: “Waarom moet er een verandering plaats vinden?” of “Wat hebben we nodig om een verandering?”
Vergeet niet dat bij het uitvoeren van een interventie ook een evaluatie hoort! Hierbij is het belangrijk om te reflecteren of er een gewenste beweging heeft plaatsgevonden tijdens de interventie. Hierbij kun je ook denken aan vragen zoals: “Hoe monitor je de interventie?” en “Hoe stellen we een interventie bij?”.
Daarnaast kan je een interventie uitvoeren op verschillende niveaus, namelijk: in een organisatie, team of individu. Tevens zou je een interventie ook kunnen inrichten op het diepteniveau: kennis, vaardigheden, mindset en gedrag.
Casus
Na een stukje theorie was het tijd om de kennis te gaan toepassen! Iedereen werd opgedeeld in groepjes om te gaan werken aan een gezamenlijke casus. Daarna ging elk groepje een interventie presenteren. Het was erg leuk om te zien hoe creatief de verschillende groepjes tot een interventie waren gekomen. Iedereen had dezelfde casus maar elk groepje kwam toch met een andere interventie. Hoe bijzonder is dat!
Bedankt voor de afgelopen twee dagen! Ik heb geleerd wat een interventie is. Daarnaast vond ik het ook leuk dat jullie allemaal verschillende lesmaterialen hebben meegenomen voor ons. Ik heb hierdoor een duidelijk beeld gekregen en ik kan niet wachten om mijn eerste interventie te gaan uitvoeren.
Het einde
We hebben de bootcamp afgesloten met een creatieve interventie. Iedereen kreeg een post-it om op te schrijven wat de ervaring was van de afgelopen bootcamp. Nadat iedereen wat had opgeschreven mochten we er een propje van maken en gooien naar het midden van de klas. Daarna werden de post-its één voor één hardop voor gelezen. We waren allemaal erg positief over de afgelopen twee dagen. Volgens mij kan niemand wachten om deze kennis over verschillende interventies volledig te kunnen toepassen in de dagelijkse praktijk.
Meer lezen
alle postsBlog Nergens leer je wat je moet doen als je acuut dakloos wordt. Waar begin je en waar kan je terecht? Op precies deze vragen geeft het Buurtteam Nieuw-West haar bezoekers antwoord in het inloopspreekuur voor (economisch) dakloze Amsterdammers.
Blog In Amsterdam is de stigmatisering van economisch daklozen en thuislozen een groot probleem. Mensen die in deze situatie verkeren, worden vaak verkeerd begrepen en gestigmatiseerd, wat leidt tot vooroordelen en discriminatie.
Blog 17 mei: de dag van het Dat(a) is Leefbaarheid! event in Groningen. Het event waar we in gesprek zijn gegaan over leefbaarheid en hoe data daarbij kan ondersteunen en wat data kan betekenen voor je organisatie. Hier een terugblik op wat we met elkaar hebben gedaan.