Buurtinitiatieven in energieverduurzaming ondersteunen bij Energiek Leiden

Als Buurtinitiatief Coach bij Energiek Leiden is Maud verantwoordelijk voor het ondersteunen en begeleiden van verschillende buurtinitiatieven van bewoners die aan de slag willen met energieverduurzaming. Daarnaast helpt ze onder andere haar teamgenoten in het opzetten van het project en maakt ze graag grafische ontwerpen voor de communicatie uitingen.

Achtergrond

Energiek Leiden werkt aan duurzame energieopwekking in de regio Leiden. Daarmee versnellen ze de overstap naar een duurzame, leefbare en energie neutrale leefomgeving. Nederland stapt over op hernieuwbare energie. Dat is ingewikkeld, het gaat snel en betekent dat er de komende jaren ingrijpende besluiten worden genomen waar iedereen iets van gaat merken. Energiek Leiden vindt het noodzakelijk dat zoveel mogelijk mensen zich bewust worden van de veranderingen en hun stem laten horen, zodat de energietransitie ook in hun voordeel uitpakt.

Vraag

Maud helpt buurtinitiatieven in hun energieverduurzamingsproces. Ze begeleidt de buurtbewoners die aan de koffietafel samen bedenken om iets te gaan doen in de buurt. De meerwaarde van initiatieven is namelijk groot: bewoners kunnen samen uitzoeken welke zonnepanelen of warmtemogelijkheden de beste opties zijn. Een initiatief is een klankboord: je hoeft niet alleen te bepalen welke van de 10 opties het handigste is voor jouw huis. Maud helpt de buurtinitiatieven in hun wens om samen iets op het gebied van energieverduurzaming te ondernemen.

Aanpak

Samen met de bewoners kijkt Maud wat ze willen op het gebied van energieverduurzaming en ondersteunt ze hen in hun denkproces. Hierbij staan het initiatief en de bewoners centraal: wat de bewoners willen, dát gebeurt. De buurtinitiatief coaches gebruiken hun kennis van het proces en netwerk om de initiatieven te ondersteunen.

Resultaat

Aan het einde van haar opdracht hoopt Maud meerdere initiatieven geholpen te hebben in hun proces en op die manier de energietransitie te hebben versneld. Daarnaast zal er ook meer kennis zijn verspreid en (hopelijk) draagkracht zijn gecreëerd: mensen weten meer van energietransitie en zijn klaar om hun eigen omgeving te verduurzamen.

Verder lezen

Artikel
Protesteren kun je leren
Podcast
Nieuw in het vak: hoe breng je activisme in het adviesvak?
Podcast
Nieuw in het vak: hoe breng je activisme in het adviesvak?
Artikel
Jongeren aan het roer: waarom vertrouwen de sleutel is tot duurzame verandering
Case
Circulariteit in materiaal stromen verbeteren bij Greenport West-Holland
Case
Buurtinitiatieven in energieverduurzaming ondersteunen bij Energiek Leiden
Case
Gemeente Rotterdam
Case
Procesbegeleiding met Theorie U bij wijklab Brooderhood: met bewoners werken aan circulariteit
Case
Dialogen over een rechtvaardige energietransitie organiseren bij Number 5 Foundation
Artikel
Wat is circulair bouwen nou eigenlijk?
Consultant
Kelly Winters
Junior Consultant
Maud van Sandick