Samenwerken aan sociale cohesie: een community builder voor leefbaar Haag wonen

Als Community builder bij Haag Wonen is Maud verantwoordelijk voor het opbouwen van de sociale cohesie in een klein stukje van Den Haag. Zij werkt in de Rades van Escamp samen met de bewoners van de locaties van Haag Wonen aan de leefbaarheid. Ook zorgt ze dat bewoners input krijgen in de toekomstplannen van de corporatie.

Achtergrond

Woningcorporatie Haag Wonen bestaat sinds 1907. Ze verhuren 21.000 woningen in 27 Haagse wijken. Het is de grootste woningcorporatie van Den Haag, die zich inzet op duurzaam, betaalbaar, gezond en veilig wonen in een leefbare wijk. Zij hebben ook huurwoningen in Bouwlust en Vrederust, gelegen in het zuidwesten van Den Haag, in Escamp in Zuid West.

Escamp is een uitdagend stadsdeel. Bewoners leven gemiddeld 7 jaar korter in Escamp dan in de rest van Den Haag. Een kwart van de bewoners leeft in armoede. En het inkomen is gemiddeld acht duizend euro minder dan gemiddeld in Den Haag. Zoals de Gemeente Den Haag op 22 maart 2024 over Escamp schreef:

Een groot deel van de wijk Escamp is na de Tweede Wereldoorlog gebouwd. Door de toevoeging van de Vinex-wijk Wateringse Veld is Escamp het stadsdeel met de meeste inwoners. Veel van de woningen in Bouwlust en Vrederust zijn in bezit van woningcorporaties. De leefbaarheid en veiligheid staan in deze wijk onder druk. Een kwart van alle inwoners leeft in armoede en er zijn minder voorzieningen voor bewoners dan in andere wijken. Er is sprake van illegale verhuur van woningen, ondermijnende criminaliteit waaronder drugshandel en bewoners en jongeren die overlast veroorzaken. Veel mensen die het goed hebben trekken uit de wijk en dat heeft als gevolg dat de leefbaarheid verder achteruitgaat.” Bron: Grote controle in Escamp - Den Haag - Pers

In Bouwlust en Vrederust liggen de zogenaamde “Rades”: een aantal straten waar 7 flats rondom staan die worden beheerd door woningcorporatie Haag Wonen. Om de rades heen wordt veelal gerenoveerd of gesloopt, maar de flats op de rades zelf blijven staan. De Rades zijn voor jong en oud, multicultureel, met seniorenflats en kunstenaarswoningen. De buurt heeft enorm veel moois en potentie, want er zijn betrokken bewoners en kunstenaars. Maar er zijn helaas ook veel klachten over de onveiligheid en onbruikbaarheid van het publieke plein. Er ligt vaak afval op straat, er zijn geen goede mogelijkheden voor sociale interactie en mensen fietsen vlak voor huizen langs over de stoep. Haag Wonen, werkt graag met de bewoners om de Rades een positief leefbare plek te maken.

Vraag

Om een meer leefbare, groene, duurzame en sociale leefomgeving te ontwikkelen op de Rades, wil Haag Wonen iemand die lokaal aanwezig is en werkt aan deze thema’s. De vraag voor Maud is dus tweeledig: 1) werken aan de sociale cohesie bij de Rade’s en 2) ophalen van input voor de toekomstplannen van Haag Wonen.

Aanpak

Maud werkt aan het samenbrengen van de bewoners. Dit doet zij door evenementen en ontmoetings mogelijkheiden te creëren, met bewoners te praten, en precies dat te doen wat de bewoners willen of nodig hebben. Zij neemt hierbij gedachtegoed als Asset Based Community Development (ABCD), placemaking en Theory U als basis. Maud probeert continuïteit te creëren door de verantwoordelijkheid voor sociale interactiemogelijkheden weer terug te leggen bij de bewoners zelf. Op deze manier wordt op een duurzame manier gewerkt aan sociale cohesie. Tegelijkertijd werkt Maud aan een advies over de toekomstplannen van Haag Wonen. Hoe kijken de bewoners naar verbouwingen, verduurzaming of vergroening van de binnentuin? Wat hebben zij nodig en wat zijn hun wensen? Middels verschillende creatieve feedback manieren alsook participatieve werksessies of co-creaties, hoopt Maud Haag Wonen te kunnen voorzien van de blik van de bewoner. Het doel is dat Haag Wonen uiteindelijk realistische en haalbare veranderingen doorbrengt in hun woningen, die aansluiten bij de wensen van de buurt.

Resultaat

Uiteindelijk hoopt Maud een kernteam met actieve bewoners bij elkaar te hebben die samen zorg dragen voor sociale interactie op de Rades. Daarnaast hoopt ze mensen te enthousiasmeren en een positieve beweging op te zetten in de wijk. In haar adviesrapport zal Maud alle input van de bewoners meenemen en voor Haag Wonen in kaart brengen hoe bewoners denken over de toekomstige veranderingen die Haag Wonen door zal voeren.

Consultant op deze opdracht

Junior Consultant
Maud van Sandick