Dialogen over een rechtvaardige energietransitie organiseren bij Number 5 Foundation
Als projectcoördinator bij de Number 5 foundation is Maud verantwoordelijk voor het organiseren van dialogen rondom rechtvaardige energietransitie. Daarnaast zorgt ze met het team dat de uitkomsten middels regionale dialoogsessies worden gedeeld met beleidsmakers.
Achtergrond
De energietransitie is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Veel mensen kunnen door verschillende redenen niet meekomen met de noodzakelijke veranderingen die nodig zijn voor een energiebestendige toekomst. Energiecoaches werken in heel Nederland en komen bij mensen thuis om een persoonlijk advies te geven voor energie verduurzaming. Denk hierbij aan isolatie-, warmte en energie opwekmaatregelen. Deze coaches praten met bewoners, horen hun zorgen en belangen en weten wat er speelt achter de voordeur. Energiecoaches hebben veel kennis die gedeeld moet worden met onder andere de beleidsmakers, energiebedrijven, woningcorporaties van Nederland.
Vraag
Om de kennis van de energiecoaches op te halen, bouwt de Number 5 foundation verder op hun eerdere onderzoek en organiseren ze zoomsessie dialogen met energiecoaches om hun bronkennis over rechtvaardigheid op te halen. Vervolgens wordt deze kennis als basis gebruikt voor regionale sessies met de verschillende spelers in het ecosysteem. De Number 5 foundation is een expert op onder andere het gebied van dialoogvoering en onderzoekend leren. Maud heeft een projectmatige achtergrond en is sterk in structuur aanbrengen, strategisch vooruitkijken en algemene projectleiding. Maud is daarom gevraagd om haar projectmatige kennis in te zetten als projectcoördinator.
Aanpak
De opdracht is met name het overzicht bewaren, vooruitkijken en het coördineren van meerdere zoomsessies en regionale sessies. Samen met de opdrachtgever zorgt ze dat de bronkennis op de juiste manier wordt opgehaald en gedeeld met de verschillende spelers van het ecosysteem.
Resultaat
Aan het einde van haar opdracht is de bronkennis van de energiecoaches gedeeld met de verschillende spelers in het ecosysteem van energietransitie. Beleidsmakers, woningcorporaties en energiebedrijven hebben een beter zicht op wat er achter de voordeur speelt. Ook is er een leermonitor ontwikkeld, waarin de sociale kant van de energietransitie steeds gereviseerd en gedeeld wordt met de spelers in het ecosysteem. Aan het einde van het project worden de energiecoaches in het zonnetje gezet tijdens een afsluitende bijeenkomst waarin de resultaten van de dialogen worden gepresenteerd.