Mensen en werk verbinden door een Wijkbedrijf in Veendam op te zetten

Samen met Anton Bardie en Karin Brinkhuizen (beide zzp’ers in de sociaal maatschappelijke sector) heeft Gerhard een wijkbedrijf opgezet in Veendam. Een commerciële organisatie met een maatschappelijk doel, namelijk mensen en werk met elkaar verbinden. Mensen die om welke reden dan ook niet werken weer kennis laten maken met werk. Het effect van het werk, wat ze doen, landt in de wijk waar het wijkbedrijf is gevestigd.
Achtergrond
Anton en Karin begonnen met een dorpsbedrijf in Musselkanaal. Een nieuw concept waarbij de focus lag op uiteindelijk onafhankelijk van subsidies, een positief resultaat kunnen maken. Het idee is dat het dorpsbedrijf zich bezighoudt met onderwerpen die in Musselkanaal spelen, een bedrijf in buurtzaken. De gemeente Veendam zag het concept en zocht voor hun aanpak van de wijk Veendam-Noordwest nog een manier om mensen uit de wijk te verbinden met werk. Anton en Karin hebben dit concept gepresenteerd, en sinds september 2023 werkt het projectteam aan het verankeren van het wijkbedrijf Veendam in de wijk.
Vraag
Het projectteam heeft als opdracht om een wijkbedrijf op te richten waarbij mensen uit de wijk (mag ook elders uit Veendam) weer kennismaken met werk. Daarbij is het belangrijk dat het effect van het werk neerdaalt in de wijk Veendam-Noordwest. Dit wordt samen met lokale ondernemers, organisaties en met de bewoners opgezet, zodat het ook echt gedragen wordt door de wijk.
Aanpak
Vanuit het projectteam werken we volgens de volgende methode: kijken, denken en doen. Deze fases kunnen elkaar opvolgen, maar in de realiteit is dat anders. We wilden eerst zien wat er speelt in de buurt en kennismaken met mensen en organisatie uit de wijk. Zo krijgen we een goed beeld van wat het wijkbedrijf nodig heeft om te aarden in de wijk. We dronken veel kopjes koffie en gingen veel interessante gesprekken aan met betrokkenen. Dit vormde voedingsbodem om daarna samen na te denken. In deze fase gingen we met bewoners en organisaties nadenken over wat het wijkbedrijf kan doen qua werk en hoe we de mensen aan het werk gingen koppelen. Waar heeft de buurt behoefte aan? Maar vooral wat is leuk en leerzaam om te doen? Tijdens werksessies werd steeds duidelijker wat het wijkbedrijf kan bijdragen op het gebied van mensen en werk. Zoals het opzetten van een Foodtruck voor jonge statushouders in Veendam. Hier kunnen zij hun passie voor koken combineren met het leren ondernemen in Nederland. Nu is het belangrijk dat al deze kansen op het gebied van mensen en werk aan elkaar gekoppeld worden.
Resultaat
Het vinden van een goede locatie voor het wijkbedrijf heeft langer geduurd dan gehoopt, hierdoor heeft het wijkbedrijf een aantal maanden op een laag pitje gestaan. Volgens de planning hebben we vanaf Oktober 2024 een locatie in Veendam, ondertussen zijn we al begonnen met het opzetten van een aantal projecten. Zo is in samenwerking met De Pit een foodtruck opgezet, jonge statushouders die wonen bij De Pit vinden het leuk om te koken en om op deze manier kennis te maken met ondernemen in Nederland en mensen uit Veendam. De komende maanden worden er nog meer projecten uitgezet en kan het wijkbedrijf ook mensen ontvangen op locatie.