Beeld van de stad, wat zien we om ons heen?
Den Haag is een prachtige stad die niet voor niets hard aan het groeien is. Helaas is het ook de meest gesegregeerde stad van Nederland, nergens anders is het verschil tussen wijken zo groot. Loop een rondje door de ruim opgezette ambassade wijk om vervolgens een ommetje te maken in de schilderwijk en je ziet het verschil. Er lijkt een onzichtbare muur door de stad te lopen waarbij inwoners van sommige stadsdelen zich nauwelijks bewust zijn van het leven in de andere delen. De stad is verdeeld in eilanden van overvloed en schaarste, niet alleen van welvaart maar ook van kansen en connecties. Hierdoor zijn er veel mensen die elkaar zelden ontmoeten of begrijpen. Dit leidt tot sociale spanningen, ongelijkheid en discriminatie, die de stad ondermijnen en bedreigen. Er zijn al veel goede initiatieven in de stad maar Den Haag heeft nog altijd een dringende behoefte aan meer integratie, dialoog en solidariteit om de kloof tussen de wijken te overbruggen en de stad te verenigen.
Hoe zien wij verandering en hoe willen we de wereld verbeteren in het hier en nu
Wij willen dat iedereen mee kan doen en zich kan ontwikkelen in onze stad, ongeacht hun achtergrond. Daarom willen we dat alle jongeren uit alle stadsdelen dezelfde kansen krijgen, gebaseerd op wat ze kunnen en willen, niet op waar ze vandaan komen. Jongeren die niet weten wat er mogelijk is, zullen ook niet bereiken wat binnen hun mogelijkheid ligt. De kansen worden in de stad niet eerlijk verdeeld, de segregatie zorgt ervoor dat niet alle jongeren toegang hebben tot het sociale kapitaal die ze verdienen. De Community Challenge gaat dan ook hierover: de sociale toegankelijkheid in de stad vergroten.
Wat is de Community Challenge?
Wij zijn op zoek naar manieren om de stad socialer en toegankelijker te maken voor iedereen. In de Community Challenge werken we met TheoryU, een model voor vernieuwing en transformatie. Dit betekent dat we beginnen met onderzoeken wat er in de stad gebeurt. Door ons eerst los te maken van onze aannames en interpretaties kunnen we vervolgens met een open blik en open geest gaan bouwen aan oplossingen.
Daarom gaan we eerst in gesprek met jongeren en organisaties die ervaring hebben met sociale ontoegankelijkheid. Vervolgens willen we samenwerken met alle partijen die een rol spelen in de stad: de gemeente, de ondernemers, de scholen, de bewoners en de belangenorganisaties. We willen van elkaar leren wat werkt en wat niet. We gaan luisteren naar wat de mensen willen en nodig hebben. Door ons te richten op concrete acties die een positief verschil maken dragen we bij aan een stad waarin iedereen zijn/haar/hen ambities kan waarmaken. Zo willen we mensen en organisaties met elkaar verbinden en een sociale stad creëren.
Open uitnodiging
Wil je meer weten over onze Community Challenge of wil je met ons in een verdiepend gesprek gaan over het thema?
Dan komen wij graag in contact. Daarnaast bent u natuurlijk altijd welkom op ons kantoor.