posts
Onderzoek vaccinatiebereidheid

De eerste stap van een Jonge Consultant bij Hieroo

> |  16 januari 2020
Kersverse jonge consultant Mylcher is in september met het Hieroo Traineeship gestart. Hoe ziet zo’n eerste opdracht eruit en wat komt er allemaal bij kijken? Mylcher legt je het haarfijn uit in deze blog.

Eerste werkdag, eerste opdracht?
Het was een zonnige na-zomerse maandag in september toen ik mijn eerste werkdag voor Hieroo had. Ik mocht mijzelf vanaf toen officieel Jonge Consultant noemen. Enigszins spannend is het natuurlijk altijd wel, maar gelukkig staat zo’n dag volledig in het teken van kennismaken met elkaar en het bedrijf. Althans, totdat onze lead terugkwam van een belangrijke afspraak met de boodschap dat ik de volgende dag een gesprek zou hebben met een opdrachtgever voor een potentiële opdracht.

Met een goede dosis enthousiasme verscheen ik mijn tweede werkdag op de HR-afdeling van een mediabedrijf waar ik de komende zes maanden mogelijk aan de slag zou gaan. Hoewel ik met mijn studieachtergrond wel de nodige kennis van mensen heb, was het vak van HR mij geheel onbekend. Een interessant gesprek verder en ik hoorde dat ik de volgende maandag al kon beginnen. De eerste trainingen waren nog niet afgelopen en ik kon al direct aan de slag op een opdracht!

Eerste week als consultant
En dan begint het écht. Net gewend aan Hieroo als bedrijf en direct mijn eerste werkdag op opdracht. Bij aankomst word ik warm ontvangen met een kop koffie en een informeel gesprek. Ik sta te popelen om te beginnen en impact te maken: waar kan ik aan de slag? Mijn resultaatgerichtheid staat op honderd procent en ik weet dat ik op deze plek direct veel kan bereiken. Of zit het toch anders? Mijn ongeduld voor resultaat bleek allerminst realistisch en ik kwam er snel achter dat het wel wat langer duurt voordat je impact kan maken.

Richting het einde
Nu kan ik – na enige tijd op opdracht te zitten – tevreden terugblikken op hoe enorm leerzaam deze eerste opdracht is. Door de diverse werkzaamheden van mijn opdracht reikt de spanwijdte van wat ik heb geleerd net zo ver als die van een Albatros. Zo had ik voor aanvang van deze opdracht niet verwacht aardig wat van het vak van HR af te weten. Hoe werkt een HR-afdeling en hoe zorgt HR voor een gezond personeelsbestand? Hoe komt een team tot zijn optimale vermogen, zowel op taak- als relatievlak.

Specifieker ben ik ook in agile gedoken om te kijken of er binnen deze afdeling hiermee gewerkt kon worden. Zo leerde ik dat een goed raamwerk niet altijd volledig toepasbaar is, maar met kleine elementen toch een impact gemaakt kan worden. Zo was het agile scrum raamwerk lastig werkbaar te maken binnen de manier van werken. Maar door de filosofie van agile uit te dragen wordt het mogelijk om als team een slag te slaan om te kunnen innoveren.

Ook merkte ik dat de trainingen van Hieroo enorm hebben bijgedragen aan de invulling van mijn opdracht. Ik keek al lang uit naar de Data Science training en de leerlessen daaruit heb ik direct kunnen toepassen. Hoe kan HR meer data gedreven werken? Ik had een grote bak data beschikbaar en ben gaan kijken hoe ik de vertaalslag van data naar actie kon maken. Hiervoor heb ik dashboards gemaakt die de HR-professionals gebruiken om, samen met de business, strategisch HR-beleid uit te zetten. Los van leerzaam, was deze data-naar-actie-vertaalslag ook enorm leuk en had grote impact.

Hoewel zo’n eerste opdracht af en toe slopend kan zijn, omdat je je weg probeert te vinden in nieuwe materie, is het juist daardoor zo leerzaam. Ik kan dan ook stellen dat in de afgelopen maanden mijn capaciteiten meer gegroeid zijn dan ik had mogen dromen!


Delen:

Meer lezen

alle posts

Blog We zien het overal om ons heen: mensen die massaal demonstreren. Van onderwijs tot wonen tot het klimaat; veel Nederlandse burgers zien graag ander beleid. Met andere woorden, ze willen verandering om de wereld te verbeteren. Laat dat nu ook nét de missie zijn van onze adviseurs.

Wonen Dak- en thuisloosheid is een groeiend probleem in Nederland. Steeds meer mensen belanden op straat. Wat zeggen de politieke partijen? Wat voor oplossingen worden benoemd? Welke plannen zijn veelbelovend en realistisch?

Agenda Datagedreven werken als organisatie rondom wonen en leefbaarheid: hoe doe je dit op een efficiënte en mensgerichte manier? Met het event 'Dat(a) is leefbaarheid: Toekomstbestendig wonen' brengen wij mensen en organisaties uit verschillende hoeken en expertises samen.

Cookie toestemming
Wij gebruiken cookies op onze website, voor meer informatie lees ons privacybeleid.
Instellen
Functionele cookies: deze cookies zijn nodig voor een goed werkende website
Analytische cookies: deze cookies worden gebruikt om bezoekers de best mogelijke ervaring te geven op onze websites