posts
De kracht van Storytelling

De kracht van Storytelling

 |  18 maart 2019
Tijdens onze laatste bootcamp hebben we het uitgebreid gehad over ¨Storytelling¨. Een waardevol instrument voor consultants.

 ¨Storytelling¨ is het gebruik maken van verhalen om een boodschap tot leven te brengen. Door een verhaal rondom de inhoud te vertellen, wordt die inhoud veel begrijpelijker en levendiger. Met een goed verhaal raak je je publiek. Je maakt ze deelgenoot van wat er gebeurt. Pas dan zal je boodschap mensen raken op emotioneel niveau. Door terug te vallen op rationele feiten, die minder aanspreken en waar mensen zich niet mee identificeren, komt de boodschap minder goed over.

Als opdracht bij de bootcamp moesten we onze favoriete film selecteren en bedenken door welk verhaalelement we werden aangesproken, of onze interesse werd gewekt. Na lang beraad had ik gekozen voor de film: La La Land. Een volledig review van de film laat ik achterwege, maar wat ik o.a. leuk vond aan La La Land is dat het verhaal verteld werd aan de hand van de seizoenen van het jaar. De twee hoofdpersonen worden verliefd in de lente en de liefde vervalt gaandeweg in de winter. Vervolgens moesten we dit ¨Storytelling¨ element van onze favoriete film koppelen aan onze eigen opdracht en er een presentatie van maken.  Hieronder mijn verhaal:

 

Storytelling:
*Op de gevel van het kantoor van Fondsenbeheer NL staat het Leuvelbeeld. De grote gedaante representeert fondsenbeheer NL,  het gezin de fondsen.

 

Herfst

Een groot gestalte buigt zich beschermend over een gezin. Ze lopen in een groen bos en komen aan bij een kruispunt. Plots komt de kleine man tot stilstand. Hij verkondigt dat hij alleen verder wil. Hij kijkt nog een laatste keer om en pakt alleen het andere pad. Radeloos blijft de rest staan. Welk pad moeten zij nu nemen? Het bos verandert van kleur en het eerste blaadje valt van de boom.

Winter

Een discussie ontvouwt zich bij de achtergeblevenen. De lasten van de bescherming van de grote gedaante worden te zwaar. Ze kunnen de bescherming niet meer veroorloven en zijn genoodzaakt om ook weg te gaan. Ze nemen met moeite afscheid van de grote gedaante en laten haar achter. De grote gedaante zakt door haar knieën en gaat op de grond zitten tussen alle gevallen bladeren. Ze kijkt omhoog en er valt een sneeuwvlok op haar neus. De winter komt eraan. De grote gedaante wordt steeds kleiner in de verte tot ze langzaam verdwijnt. Ieder gaat zijn eigen pad. Langzaam kleurt het hele bos wit door de sneeuw. Door de sneeuw is hun ooit zo bekende bos onbekend terrein geworden. De route is nu onbekend. Ze verdwalen allemaal afzonderlijk van elkaar. Iedereen had namelijk zijn eigen weg uitgestippeld.

Lente

Na tijdenlang te dwalen in het bos kruisen toevallig hun paden. Ze staan nogmaals voor een kruispunt met twee wegwijzers. Op de een staat: ´Alleen ga je sneller´’en op de andere staat: ´samen kom je verder´.  Ze kijken elkaar betekenisvol aan en besluiten samen een route uit te stippelen om het bos te verlaten. Het sneeuw smelt en er komt weer groen aan de bomen. Ze hebben samen de weg gevonden.

Zomer

De fondsen kijken naar elkaar en beseffen dat ze alledrie nu net zo groot zijn als het verlaten grote gedaante. Nu zijn ze echt klaar om hun eigen weg te gaan. Ze nemen afscheid van elkaar terwijl de zomerse zon op ze schijnt.

Op dit moment ben ik aan de slag voor Fondsenbeheer NL. Fondsenbeheer NL verzorgt de organisatie en bedrijfsvoering van verschillende maatschappelijke fondsen. Dit jaar worden de fondsen ontvlochten waarbij de verschillende fondsen op zelfstandige basis zullen doorgaan en Fondsenbeheer NL wordt opgeheven. Ik help bij de doorlichting op het lopende transitieprogramma en breng mogelijke risico´s in kaart. Je kunt ons zien als de wegwijzers in het verhaal.


Delen:

Meer lezen

alle posts

Blog Eind mei vond de eerste virtuele MeetUp van Hieroo Rotterdam plaats. Tijdens deze MeetUp deelden topsporter Jasper Tissen en sport-en prestatiepsycholoog Susie Cats met de deelnemers hun ervaring en tips over hoe je jezelf doelen kunt blijven stellen en motiveren in deze veranderende tijden.

Blog Jonge Consultant Simone is in februari 2020 als Communicatieadviseur begonnen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Door de Coronacrisis heeft haar rol een andere wending gekregen en zo zie je maar: een opdracht vraagt de nodige flexibiliteit en veerkracht van een Jonge Consultant.

Blog Benieuwd naar welke opdrachten onze Jonge Consultants doen? Lees dan in dit blog meer over de opdracht van Maud in rol van Project Management Officer bij het Erasmus MC en hoe zij deze rol ervaren heeft.