posts
De verbindende kracht van voetbal 1

De verbindende kracht van voetbal

 |  12 juli 2019
Onlangs streden wij samen met twintig teams om de felbegeerde hoofdprijs van het Straatvoetbaltoernooi. Voor de elfde keer organiseerde De Nieuwe Poort, huis voor ontmoeting en inspiratie, dit sportieve evenement op de Zuidas. Het is een toernooi waarbij young professionals van bedrijven en vmbo-scholieren van het Calvijn College teams vormen. Doel ervan is om de verschillende werelden samen te brengen die elkaar in het dagelijks leven niet als vanzelfsprekend ontmoeten.

Sociale bubbel
Vorig jaar maakten wij voor het eerst kennis met De Nieuwe Poort tijdens de Table of Brotherhood op de Zuidas. Vanuit de gedachte ‘ontmoet eens een ander’ komen nieuwkomers en mensen uit het bedrijfsleven samen om te dineren. Een inspirerende avond door het delen van bijzondere verhalen. Tevens een mooie gelegenheid om even uit je eigen sociale bubbel te stappen. Toen wij werden benaderd om te helpen met de organisatie van het Straatvoetbaltoernooi waren we dan ook meteen enthousiast. Een initiatief om al voetballend maatschappelijke verschillen te overbruggen. Ruben van Zwieten, oprichter van De Nieuwe Poort, zegt hierover het volgende: ´Het contact met jongeren verfrist de blik van young professionals en tegelijkertijd kunnen zij de scholieren inspireren en verder helpen.

Samen scoren
Met een gedreven team van consultants van zowel Hieroo als moederbedrijf SeederDeBoer komen we aan in het zakelijk hart van Amsterdam. De metro stroomt intussen leeg en een grote groep uitgelaten leerlingen meldt zich aan bij De Nieuwe Poort. Door loting worden de zestig scholieren uit Nieuw-West verdeeld over de twintig teams van young professionals. Later zal blijken dat we met onze brugklassers ware toppers in huis hebben. Tijdens de eerste wedstrijd verschijnen we ietwat onwennig aan de aftrap, maar zodra de eerste goal valt verdwijnt dit als sneeuw voor de zon. Positieve coaching en high fives volgen elkaar snel op. Op het Marco van Basten veldje worden de wedstrijden één voor één netjes gewonnen. De bekende uitspraak ‘winnen doe je met z’n allen’ begrijpt inmiddels ook iedereen. Mooi samenspel komt en solo acties verdwijnen. Zo gaan we gemakkelijk door naar de halve finale. Dat we keer op keer als ‘SuperDeBoer’ worden omgeroepen, mag de pret dan ook niet drukken. Enige smetje op de dag is de verloren halve finale. Maar een goed excuus om volgend jaar weer mee te doen!

De verbindende kracht van voetbal

Verrassende ontmoetingen
Teamsport verbindt en brengt mensen samen. Een gevoel van onderlinge verbondenheid wordt daarmee versterkt. Wat ik zelf het mooiste vind aan een teamsport is dat je steeds weer andere mensen ontmoet. Zelf speel ik al ruim twintig jaar hockey. In die periode heb ik met veel verschillende speelsters samengespeeld. Elk seizoen moet je je opnieuw openstellen voor anderen. Ook voor mensen met wie je op het eerste gezicht niet zoveel gemeen hebt. Juist met hen kun je verrassende ontmoetingen hebben. Dat blijkt ook op de voetbalmiddag. De voorliefde voor het spelletje verbroedert. Leeftijd, opleidingsniveau of etnische achtergrond doen er niet toe. Eenmaal op het veld voelt iedereen zich gelijkwaardig. Het is bijzonder om te zien hoe we als team al snel een hechte band hebben. Leuke gesprekken hebben we over onze passie Ajax , maar uiteraard ook over school, werk en de toekomst. 

Kortom, een prachtig initiatief vanuit De Nieuwe Poort. Dat sluit naadloos aan op de missie van Hieroo: werken aan een betere stad van morgen. Hoe eenvoudig kan het zijn. Met een simpel potje voetbal een positieve bijdrage leveren aan de sociale verbinding tussen Nieuw-West en de Zuidas.


Delen:

Meer lezen

alle posts

Blog Hieroo Talent Lisanne is fanatiek waterpolospeelster. In haar blog vertelt ze hier meer over en deelt ze ook wat deze sport haar heeft geleerd over werken in teams.

Nieuws De directeur van Hieroo, Jurgen Schut, was de afgelopen maand twee keer te horen in een podcast! Hij ging in gesprek over de nieuwe generatie in consultancy en veranderkunde. Lees hier meer en luister naar de podcasts!

Blog Hieroo Twente had vorige maand zijn allereerste MeetUp. Young Professionals uit Twente kwamen samen om te leren over persoonlijk leiderschap & emotionele intelligentie op de werkvloer. In deze blog geven we een inkijkje op deze inspirerende avond.