posts

door

Een blik naar binnen op de Dutch Design Week 5

Een blik naar binnen op de Dutch Design Week

> |  17 november 2022
Ik loop door de grote hal van het klokgebouw. Er is zoveel te zien, ik weet bijna niet waar ik moet kijken. Mijn ogen vallen op een soort grote roze paddenstoelen. Het blijken hoeden te zijn. Enigszins vertwijfelt zet ik de paddenstoel op mijn hoofd. Deze zakt over mijn ogen en oren. Dan begint er een verhaal in mijn oor. Voor mijn gevoel verdwijnt de drukke ruimte om mij heen. Een stem feliciteert mij met mijn verjaardag. Het is de kunstmatige baarmoeder waar ik uit geboren ben. Ik heb nog 18 broers en zussen die uit dezelfde baarmoeder geboren zijn. Deze absurde kennismaking gaat ongeveer vijf minuten door.

Dutch Design Week 

Dit is een van de designs die ik tegenkwam op de Dutch Design Week. Vanuit mijn nieuwe rol als Consultant ging ik daarheen om inspiratie op te doen voor Hieroo. Ik had voor mijzelf de vraag geformuleerd hoe we het Hieroo verhaal meer kunnen uitdragen bij de opdrachtgever. Met die vraag ging ik met een open blik op pad zonder te veel aan de vraag vast te houden. Design kan heel praktisch zijn. Zo stelde de Gemeente Amsterdam een VR-bril ten toon die kan worden ingezet om jongeren voorlichting te geven over wapengeweld. Ander design was vooral bedoeld om je aan het denken te zetten. Bijvoorbeeld over mogelijkheden in de toekomst en de vraag of die mogelijkheden wenselijk zijn. Mijn kennismaking met de baarmoeder is daar een goed voorbeeld van.

Verschillende interpretaties

Ik zet de hoed, die ik net heb leren kennen als mijn kunstmatige moeder, weer terug op de haak. Een gevoel van eenzaamheid bekruipt mij bij het idee dat ik uit een kunstmatige baarmoeder geboren zou zijn. Ik denk aan mijn eigen band met mijn familie en kan mij niet voorstellen dat je een vergelijkbare band hebt als je verbonden bent door een kunstmatige baarmoeder. Daar komt mijn groepsgenoot aangelopen. Zij heeft de paddenstoel ook net teruggehangen. Fijn denk ik, dan kunnen we onze ervaring uitwisselen. Terwijl ik mijn ervaring deel en wacht op haar herkenning zie ik in haar blik dat deze uitblijft. Tot mijn verbazing heeft zij er een heel ander gevoel aan overgehouden. Zij vond het wel een gezellig idee al die broers en zussen. Hoe kan dat? Hoe kan het dat wij dit design zo verschillend interpreteren? We praten verder op zoek naar een verklaring. Ik lijk op mijn ouders en in mijn perspectief ben ik daar een samenstelling van. Dat is wie ik ben. Mijn groepsgenoot ziet dat anders. Je bent een persoon op zichzelf, met een eigen uniek karakter van waaruit je bent verbonden met personen en dingen om je heen.

Een desoriënterende ervaring

Haar blik confronteert mij met hoe vanzelfsprekend ik mijn eigen perspectief vind. Design prikkelt het gesprek waarin die vanzelfsprekendheid onderuit wordt gehaald. Het zorgt voor een desoriënterende ervaring. Wat voor mij waarheid is hoeft voor een ander niet zo te zijn. In gesprek gaan over wat je ziet geeft je daarmee zowel een ruimere blik naar buiten als een blik naar binnen. Door met mijn groepsgenoten en de designers in gesprek te gaan over het prikkelende design kwamen we tot diepe gesprekken over wie je bent en wat je bezighoudt.

Hieroo Design

Nu ik op de Dutch Design Week heb ervaren hoe design kan worden ingezet, wil ik een eigen design gaan toepassen om het Hieroo-verhaal meer uit te dragen bij de opdrachtgever. Samen met mijn Hieroo collega’s Matthias, Emma en Mark werken we aan een intakegesprek met de opdrachtgever en Consultant. Het design waar we mee bezig zijn is een visualisatie. Met de visualisatie willen we zowel de opdrachtgever als de Consultant meenemen in wat zij belangrijk vinden in de maatschappij en hoe de opdracht kan bijdragen aan een verbetering. We kijken met onze ogen dicht. Vervolgens gaan we in gesprek over wat we hebben gezien en leggen we onze gedachtes als puzzelstukjes neer om samen tot een opdrachtformulering te komen die impact maakt in de stad.


Delen:

Meer lezen

alle posts

Blog Miljoenen Nederlanders hebben te maken met laaggeletterdheid, met alle gevolgen van dien. Een groep die alleen maar groter wordt. Hoe kunnen wij deze mensen bereiken? En belangrijker nog, wat kunnen wij doen om te helpen?

Blog Toen de toeslagenaffaire in 2018 aan het licht kwam, zat ik in mijn examenjaar en was ik er niet veel mee bezig. Het raakte me, maar het kwam niet dichtbij. En ik had ook geen idee wat voor impact het heeft op een persoon, om te worden bestempeld als fraudeur.

Blog Op donderdag 18 en vrijdag 19 april vond de 1,25-daagse van Hieroo plaats. Het doel? Vakinhoudelijk leren als consultants met lokale impact! Fysiek samenzijn zorgt immers voor kruisbestuiving van onze kennis en ervaring. Met onze collega’s uit alle windstreken kwamen we naar Hornhuizen in Noord-Groningen.

Cookie toestemming
Wij gebruiken cookies op onze website, voor meer informatie lees ons privacybeleid.
Instellen
Functionele cookies: deze cookies zijn nodig voor een goed werkende website
Analytische cookies: deze cookies worden gebruikt om bezoekers de best mogelijke ervaring te geven op onze websites