Een kijkje achter de schermen in de strijd tegen de Corona Crisis
Blog> | 1 juli 2021Zo zorgvuldig mogelijk en vooral ook zoveel mogelijk vaccineren, zodat Nederland snel van het slot kan gaan. Dat is bij álles wat zij doen het achterliggende en grote doel. Onze consultant Michiel Rave vertelt over zijn werkzaamheden bij de GGD Fryslân, waar hij fulltime aan de slag is voor opdrachtgever Nils van Mourik met de grote COVID-19 vaccinatieoperatie.
Logistieke puzzel
Vanaf half december was het direct vol gas vooruit voor GGD Fryslân. In een paar weken tijd moesten er acht vaccinatielocaties op poten gezet worden. Beeld je maar eens in wat daar allemaal bij komt kijken. En waar ze in het begin nog 1000 vaccinaties per week zetten, zijn het er half mei al zo’n 50 tot 70.000. “We hebben het gaspedaal ingedrukt en niet meer losgelaten”, geeft Nils aan. We bekijken alles vanuit de publieke gezondheid. Niets is nu zo belangrijk. We gaan er dan ook vol voor.”
Omdat het leggen van de logistieke puzzel hem te veel tijd kostte, kwam ik als consultant vanuit Hieroo Twente er in maart bij. Daarbij ben ik verantwoordelijk voor het inregelen van de planning, de data en het informatiemanagement. Er komen iedere week vaccins binnen. Ik moet ervoor zorgen dat die goed worden verdeeld over alle locaties. Dat is een hele puzzel. Want je hebt te maken met verschillende vaccins, acht locaties en zo’n 540 fte aan personeel. Het is daarnaast ook nog eens een grimmig proces, omdat je nooit zeker weet hoeveel vaccins er komen, er kan immers elke dag veel veranderen. Denk maar aan de prikstop met Astra Zeneca. Het is dus veel schakelen, flexibel zijn en je zo goed als kan voorbereiden.
Tomeloze inzet
Bij de GGD blijkt niets vanzelfsprekend, zo kan het voorkomen dat je een rustige vrijdag verwacht, maar dan ineens het bericht krijgt dat er duizenden extra slots beschikbaar komen. Dan kun je denken, ik wacht wel tot maandag met het inregelen van die slots, want men werkt al zo hard, echter is dit niet de gewenste werkwijze. De opdrachtgever wil zo snel mogelijk handelen. “Je weet nooit wat dat voor iemand kan betekenen. Dan werken we gewoon harder door. En dat doen we echt met z’n allen.”
Naast het inregelen van deze afspraken-slots, werk ik iedere week de data bij in het dashboard van de GGD Fryslân. Zodat er ook goed gestuurd kan worden op data. Het is veel werk, maar inmiddels heb ik het gevoel dat ik er goede grip op heb. In het begin ben ik behoorlijk in het diepe gegooid. Dat kan ook haast niet anders in zo’n dynamische, snel veranderende omgeving. Maar dat was juist ook wat ik wilde. Een inhoudelijke complexe, interessante opdracht met maatschappelijke relevantie. Soms realiseer ik me dat niet, omdat ik zo diep in het werk zit, maar als ik het dan eens van een afstand bekijk dan weet ik, wat wij doen is belangrijk. Dat is mooi.
Topdrukte
Afgelopen maanden was het top drukte bij de GGD. Wat wij vanaf half mei hebben gedaan, is topsport”, geeft de opdrachtgever Nils aan. We hebben dan ook veel geprikt deze periode. Het bleek helaas wel een behoorlijk gepuzzel met bepaalde farmaceuten die de levering afspraken niet altijd na kwamen.
Ik kwam dan ook op het juiste moment de GGD ondersteunen (Maart 2021), want je wilt alle systemen werkend hebben voordat de storm begint. Dit is gelukkig ook gelukt en je ziet momenteel dat de focus verschuift van exponentieel opschalen naar gestructureerd afschalen. Het afschalen zorgt voor een andere modus qua werkzaamheden. Minder gericht op grote aantallen wegzetten en meer gericht op specifieke, kleine, doelgroepen bereiken. We zijn dan ook een mooi eind op weg en ik kan nu al terugkijken op een leerzame, uitdagende, maar bovenal leuke tijd bij de GGD Fryslân.
Meer lezen
alle postsBlog Halverwege onze Community Challenge introduceerden we de slogan ‘niet beleren, wél activeren’. Deze boodschap benadrukte dat we jongeren moeten aanmoedigen om bij te dragen aan een duurzame stad op een manier die bij hen past. Nu, een halfjaar later, is het tijd om te evalueren: klopt ons uitgangspunt nog steeds?
Blog Uitkijkend over Sloterplas, onder een strakblauwe lucht, at ik mijn eerste Baklouce: een combinatie van de baklava en de tompouce. Een delicatesse die zowel de Turkse als de Nederlandse cultuur representeert en een heerlijke combinatie blijkt te zijn. Die Baklouce blijkt symbool te staan voor de rest van die middag ...
Interview Na 2,5 jaar aan het roer van Hieroo Amsterdam maakt Sebastiaan van de Kasteele een switch: van lead naar senior consultant. Zijn rol wordt overgenomen door collega Maartje Krijnen: zij heeft de afgelopen vier jaar bij Hieroo gewerkt als consultant, en gaat nu deze nieuwe uitdaging aan.