posts

door

Just dive in the deep and swim

Just dive in the deep and swim

> |  15 november 2019
Het is vrijdag eind van de dag. Waar mijn collega’s ongetwijfeld gezellig aan de vrijmibo zitten, ben ik met hele andere dingen bezig. Ik zit namelijk met mijn waterpoloteam in Rome voor de LEN Euroleague Women en het einde van een bloedstollende wedstrijd nadert.

Met nog anderhalve minuut op de klok zie ik hoe mijn teamgenoot de gelijkmaker binnen schiet. Iedereen springt op en schreeuwt het uit. Het kan nog! De extase slaat al snel om in ongeloof wanneer één van onze Italiaanse tegenstandsters haar team weer op voorsprong schiet. De laatste minuut gaat in, ik ben wissel en weet van de spanning niet waar ik het zoeken moet. Dan moet een Italiaanse speelster naar de kant wegens een persoonlijk fout. De tijd tikt door en de adrenaline giert door mijn lijf. Nog één aanval, nog één kans. MIS… De Italiaanse supporters staan op de tribune te juichen en te springen, in ons kamp is het angstvallig stil. De teleurstelling komt gelijk keihard binnen. Dit is het einde van ons Europese avontuur. Waar we als team zo hard voor gevochten hebben, is in één klap verleden tijd.

Samen sterker dan één
Verliezen blijft altijd zuur. Maar hierop terugkijkend kan ik zeggen dat ondanks het verlies onze teamprestatie veel beter was dan dat we ieder als individu hadden kunnen bereiken. Iedereen voerde haar taak uit zoals die van haar verwacht werd en juist ons vermogen om als team te kunnen spelen, heeft ons hier gebracht. Op momenten als deze voel ik hoe belangrijk het is om onderdeel van een team te zijn; samen knokken voor een gemeenschappelijk doel, elkaar beter maken, successen vieren maar ook samen teleurstellingen verwerken en leren van fouten. Hetzelfde geldt eigenlijk voor werkomgevingen, waar je prestaties grotendeels bepaald worden door de mensen om je heen en hoe je samen het beste in elkaar naar boven kunt halen.
Hier zie ik dan ook een grote gelijkenis tussen het sporten in een team en werken bij Hieroo. Als Hieroo Talent doe je verschillende opdrachten bij verschillende opdrachtgevers. Je bent telkens onderdeel van een nieuw team en om succesvol te zijn in je opdracht is het cruciaal om een aantal dingen te begrijpen: wat is het doel van dit team, welke resultaten worden verwacht en wat is mijn rol, taak en verantwoordelijkheid in dit geheel.

Nieuw team, nieuwe rol
Zelf ben ik net begonnen aan een opdracht voor Stadsdeel Oost. Ik werk op de afdeling Sociale Basis in team Jeugd. Simpel gezegd is dit team verantwoordelijk voor de uitvoering van het beleid dat door de centrale gemeente is bedacht, specifiek om het beleid dat betrekking heeft op de jeugd in Amsterdam Oost. Het doel van de beleidsrealisatie is het vergroten van de zelfredzaamheid van deze jeugd in Amsterdam Oost.
Het gemeenschappelijke doel van dit team is dus duidelijk, maar wat precies het resultaat, mijn rol, mijn taak en mijn verantwoordelijkheid zijn in deze opdracht, nog niet. Dat is ook niet zo heel gek, want ik heb er pas net mijn eerste volle werkweek op zitten. Het kost gewoon wat tijd om je draai te vinden. Komende tijd zal ik in ieder geval druk bezig zijn met alle uitdagingen die bij een eerste opdracht komen kijken. Alles wat ik geleerd heb in de sport zal ik gebruiken om de obstakels van deze eerste opdracht te overwinnen, ongeacht welke uitdagingen in de weg staan.

Sprong in het diepe
Eigenlijk is de start van een nieuwe opdracht hetzelfde als een duik in het diepe: in het begin lijkt het of je verzuipt maar gaandeweg blijf je drijven en zwem je zelfs vooruit. Ik ben in het diepe gedoken en kan niet wachten om te leren van mijn nieuwe teamgenoten om zo snel mogelijk te kunnen zwemmen!


Delen:

Meer lezen

alle posts

Blog Zingeving, betekenis geven, waarden toevoegen. Woorden die ik vaak om mij heen hoor. Ze worden als reden genoemd voor een baanwisseling, vrijwilligerswerk, vaker afspreken met dierbaren of meer te lezen in plaats van scrollen op je telefoon. Heeft Dirk de Wachter gelijk? Zijn wij genoodzaakt om zin te geven in ons leven? En hoe belangrijk is zingeving dan in je werk?

Blog We doen onze werkzaamheden. In ons vakgebied. Met onze eigen expertises. Zo is het goed ingericht, toch? 

Blog Hieroo en Sioo slaan de handen ineen voor de podcast serie: Nieuw in het vak. Matthias Qasim gaat in gesprek over hoe het is om een adviseur te zijn. In aflevering 4 spreekt Matthias met Maartje Krijnen en Peter Rozemond. Een opdracht in het buitenland: en dan?

Cookie toestemming
Wij gebruiken cookies op onze website, voor meer informatie lees ons privacybeleid.
Instellen
Functionele cookies: deze cookies zijn nodig voor een goed werkende website
Analytische cookies: deze cookies worden gebruikt om bezoekers de best mogelijke ervaring te geven op onze websites