De Tandartsengroep
Hieroo AmsterdamIntro
Wouter ondersteunt en leidt projecten die praktijken helpen in de integratie in de groep. Deze integratie is nodig om als groep van tandartspraktijken te kunnen opereren. Het doel van de integratie is een efficiëntere bedrijfsvoering en schaalvoordelen.
Achtergrond
Binnen de markt van tandartsen is een grote verschuiving gaande. De komende 10 jaar gaan 20% van de tandartsen met pensioen, met als gevolg flinke vergrijzing. Daarnaast werkt een steeds groter deel van de nieuwe tandartsen parttime. Dit veroorzaakt krapte op de arbeidsmarkt, terwijl het totaal aantal patiënten gestaag groeit met de bevolkingsgroei. Bovendien worden de medische apparaten steeds geavanceerder en complexer wat resulteert in te hoge kosten voor solo praktijken. Tot slot neemt de druk op het leveren van kwaliteit en meetbaar resultaat toe, wat ervoor zorgt dat er meer administratieve en juridische druk op de praktijken komt te liggen. Door al deze veranderingen tezamen verandert het profiel van de praktijken, die meer profijt hebben bij groepsvorming.
Vraag
De eerder genoemde groepsvorming zorgt voor nieuwe vraagstukken: hoe kunnen we praktijken ontzorgen in hun nieuwe taken, hoe kunnen we de integratie tot de groep vereenvoudigen en hoe standaardiseren we processen in de groep? Het doel is om optimale samenwerking te vinden tussen de praktijken. De uitdaging zit hier in het minimaliseren van administratieve last en het samenbrengen van verschillende werkstijlen.
Aanpak
Een belangrijk onderdeel van de groep zijn de werknemers. Als zij tevreden zijn is het ook aantrekkelijker voor nieuw personeel om zich bij de groep aan te sluiten. Naast een fijne werkomgeving is ook kennisdeling van belang. Deze twee zaken hebben we gecombineerd tot een HR project. Dit project hebben we met een ander bedrijf samen opgepakt, welke gespecialiseerd is in het inzetten van subsidies die door de overheid wordt uitgegeven voor personeel. Deze subsidie hebben we gebruikt voor een medewerkerstevredenheidsonderzoek en het opstellen van een kennisdelingsplatform.
Het verbeteren van het proces van integraties gebeurt door een levend document voor de integratie op te stellen die elke keer aangepast wordt met nieuwe lessen, waardoor deze zich blijft verbeteren. Dit document helpt de nieuwe praktijken stapsgewijs de integratie te doorlopen.
Meten is weten. Uit het behandelen van patiënten komt veel data voort. Het zou interessant zijn voor de organisatie om verschillen te verklaren tussen praktijken zodat je hier je beleid op kan aanpassen. Echter is niet alle data gestandaardiseerd. Hiervoor moet je tot een enkele definitie en meetwijze komen, om te voorkomen dat je appels met peren gaat vergelijken.
Resultaat
Door de praktijken meer te zien vanuit het perspectief van een groep dan als verzameling van losse praktijken, zullen de best practices beter gedeeld worden. Hierdoor wordt de groep als geheel aantrekkelijk om voor te werken en kan je het probleem van personeelstekort ook gezamenlijk aan gaan. Bovendien kunnen de lessen, die geleerd worden uit het toepassen van de nieuwe regelgeving en de nieuwe manier van werken, beter gedeeld worden. Hierdoor hoeft niet elke praktijk opnieuw het wiel uit te vinden, wat efficiënter is voor de groep.
Learnings