Fier
Hieroo AmsterdamAchtergrond
Fier is een landelijk behandel- en expertisecentrum op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties met als expertisegebieden: huiselijk geweld, kindermishandeling, eergerelateerd geweld, mensenhandel, loverboyproblematiek, seksueel geweld en (vroegkinderlijke) traumatisering. Hun missie is het stoppen en voorkomen van geweld, en hulp bieden bij de gevolgen van geweld aan kinderen, jongeren en volwassenen. Dit doet Fier door het aanbieden van 24-uurs opvang, ambulante hulp, klinische en ambulante behandeling, maatschappelijke participatie en onderwijs. Daarnaast heeft Fier een kennisfunctie waarin ze ontwikkelen, innoveren en onderzoeken. Ze onderscheiden zich van andere zorginstellingen met hun holistische visie en innovatieve manieren van werken. In de behandeling staan de kinderen, jongeren of volwassenen centraal; zij zijn niet hun problemen. Het probleem hebben ze wel, maar ze zijn vooral mens. Vanuit hier legt Fier de focus op de toekomst en de dromen en ambities van cliënten, terwijl er wordt gekeken wat er aan de hand is.
Vraag
Stichting Fier heeft op dit moment te maken met een personeelstekort, waarbij het grootste knelpunt de groepsbehandelaren betreft. Een aantal maatschappelijke ontwikkelingen maken het extra uitdagend voor Stichting Fier om medewerkers te behouden. In alle sectoren is een personeelstekort, dus medewerkers zien kansen bij andere werkgevers. Medewerkers lijken steeds minder bereid onregelmatig te werken. Tenslotte is het onduidelijk waarom medewerkers bij andere zorginstellingen gaan werken en wat de onderscheidende factoren zijn van Stichting Fier.
Ons doel is om de huidige binding van de medewerkers met Stichting Fier te analyseren en retentiemaatregelen te ontwerpen, en waar mogelijk dezen te testen.
Aanpak
De opdracht is afgetrapt op de locatie in Leeuwarden, waar de HR-manager meer achtergrondinformatie heeft kunnen geven. In de eerste maand hebben we zoveel mogelijk informatie verzameld over de organisatie om een beeld te krijgen van Stichting Fier en te kijken wat wij nog meer willen weten. Vanuit hier zijn we in de tweede maand van de opdracht in gesprek gegaan met verschillende medewerkers; van groepsbehandelaar tot beleidsmedewerker. Wij hebben aan hen in deze gesprekken diverse vragen gesteld rondom het thema ‘het binden en boeien van werknemers’. Deze gesprekken hebben geleid tot een helder en actueel beeld van het vraagstuk, maar vooral ook tot leuke en inzichtelijke gesprekken.
Daarnaast is een benchmarkanalyse uitgevoerd om te onderzoeken welke secundaire arbeidsvoorwaarden aanwezig zijn bij andere zorginstellingen met vergelijkbare werkzaamheden. Tot slot zijn exitgesprekken en medewerker enquêtes geanalyseerd om meer inzicht te verkrijgen in de ervaringen van medewerkers.
De opdracht zullen wij weer afsluiten met een presentatie op het kantoor in Leeuwarden, waar wij onze bevindingen en ideeën zullen presenteren aan het management en de Raad van Bestuur. Afsluitend zullen wij het door ons opgestelde adviesrapport overhandigen.