Stichting Burennetwerk
Hieroo AmsterdamDe Hieroo consultants hebben in korte tijd de essentie en potentie van Stichting Burennetwerk goed doorgrond. Hun blik van buiten, hun nieuwsgierigheid en hun diverse achtergronden zorgen voor een theoretisch gefundeerd maar ook praktisch uit te voeren plan.
Achtergrond
Burennetwerk (BN) is een Stichting die gehoor geeft aan de vraag naar informele zorg in Amsterdam. De stichting is ervan overtuigd dat veel Amsterdammers hulp en sociaal contact nodig hebben. Deze Amsterdammers mogen aankloppen bij BN met hun vragen. Denk aan het halen van een “lekker vissie” of het ophangen van gordijnen aan het plafond. Hun droom? Een Amsterdam waar buren elkaar weten te vinden: “Waar altijd ruimte is voor hulp of een praatje.”
Buiten het veertiental vaste werknemers zijn er zo’n 1500 vrijwilligers aan BN verbonden. Deze vrijwilligers, de zogeheten ‘Goede Buren’, kunnen zich aanmelden via de website van BN. De Helpdesk van BN gaat dan opzoek naar een match tussen een hulpvraag en een Goede Buur. Maar dat niet alleen, want Goede Buren mogen ook zelf reageren op een burenaanvraag. Afgelopen jaar bracht BN ruim 2000 matches tot stand en de vraag naar informele hulp neemt toe.
Vraag
Burennetwerk is een stabiele, professionele stichting die al 10 jaar bestaat maar voor financiering nog steeds voor het grootste deel afhankelijk is van fondsen en subsidies die jaarlijks aangevraagd moeten worden. Enkele fondsenverstrekkers hebben ook aangegeven dat Burennetwerk op zoek moet naar een meer duurzame financiering voor de langere termijn. Hieroo is hierom gevraagd onderzoek te doen naar alternatieve financieringsmogelijkheden, dat wil zeggen, vormen van financiering die anders zijn dan fondsen of subsidies.
Aanpak
De Jonge Consultants van Hieroo doken de literatuur en de organisatie in. Zij ontdekten bijvoorbeeld dat bedrijven welwillend zijn ten opzichte van donaties maar dat de mogelijke samenwerking moet worden geïnterpreteerd als een business deal. Op de vraag wat BN kan bieden, kwamen de Jonge Consultants met het idee om verschillende analyses van BN te maken.
Resultaat
Dankzij de literatuurstudie en de business modellen is inzichtelijk gemaakt waar de krachten van BN liggen. Op basis hiervan kan BN haar verhaal versterken en adequaat gebruiken. De Jonge Consultants schreven een ‘one pager’, want een goed verhaal is een krachtig instrument om bedrijven te overtuigen van haar maatschappelijke missie en visie. Het plan van aanpak bevat ten slotte een ‘contact-stappenplan’ dat inzichtelijk hoe BN het efficiënts een bepaald bedrijf kan benaderen.
Learnings team Utrecht en Amsterdam
“Vol goede moed begonnen we met zijn zessen aan onze eerste opdracht bij BN. We kwamen er al snel achter dat een plan opstellen, taken verdelen en communiceren best lastig kan zijn met zo’n grote groep verdeeld over twee steden. Gelukkig hadden we onze wekelijkse terugkoppelmomenten en kregen we van onze collega’s bij Hieroo en Burennetwerk veel info en tips en tricks om ons adviesrapport vorm te geven. Na een kleine zes weken zijn we trots op het eindresultaat en hebben we grote stappen gemaakt in het samenwerken binnen een diverse groep mensen met verschillende achtergronden.”