posts
Rotterdamse Talent Circle voedt zich met kunstmatige intelligentie

Talent Circle voedt zich met kunstmatige intelligentie (én pompoenrisotto)

 |  10 maart 2020
Zelf was ik al erg enthousiast over het onderwerp Artificial Intelligence. Tijdens de Rotterdamse MeetUp hoopte ik verrast te worden door de toepassingen met AI en was ik vooral benieuwd naar voorbeelden van het gebruik ervan in het bedrijfsleven.

Ondanks dat de meteorologische lente al was begonnen, moesten de deelnemers zich door herfstachtig weer loodsen om op de locatie van de MeetUp aan te komen. Voordat we de diepte in gingen, was het tijd voor een lekker diner. In het werkcafé van LaatBloeien werd een smakelijke pompoenrisotto geserveerd waar de gasten zichtbaar van genoten. Onder hen was een aantal terugkerende gasten, maar we mochten ook veel nieuwe deelnemers verwelkomen op de Hieroo MeetUp!

Zelfrijdende auto
Het inhoudelijke deel van de avond werd geopend door Rick Vink, docent bij School of Data Science. Hier geeft hij regelmatig cursussen en trainingen op het gebied van kunstmatige intelligentie en meer. Daarbuiten houdt hij zich ook zelf bezig met AI en daaraan gerelateerde technieken, waardoor hij een enorme bak aan kennis met ons kon te delen. Hij begon met wat technische achtergrond over machine learning – “computers in machine learning zijn eigenlijk net als baby’s: ze leren van voorbeelden en ervaringen” – om ons vervolgens mee te nemen in tal van voorbeelden waar AI gebruikt wordt: van het aanbrengen van filters in YouTube video’s tot de achterliggende techniek van een zelfrijdende auto. In antwoord op de vraag over hoeveel jaar hij verwacht dat we in de laatste fase van de zelfrijdende auto – volledig automatisch – terecht zijn gekomen, zei hij: “Ik vertrouw op de mensen die er het meest mee werken, dus ik denk over ongeveer 20 jaar.” We zullen zien of zijn voorspelling uitkomt!

AI in de praktijk
Hierna ging alle aandacht naar Tom van Loef. Samen met drie anderen heeft hij eind 2018 de start-up Geronimo.AI opgericht. Zij gebruiken AI als praktische tool om problemen die bedrijven en overheden tegenkomen op te lossen. Zo hebben ze een project gedaan waarbij ze op basis van data voorspellen wanneer er onderhoud moet worden verricht aan N-wegen in Nederland. Bij dit project ontdekten ze dat het helder overbrengen van de resultaten aan de opdrachtgever een belangrijk onderdeel is van het project, zodat er geen foutieve conclusies getrokken kunnen worden. Een ander project omvatte het in kaart brengen van alle landbouwgronden in Nederland en met behulp van satellietdata herkennen welk soort gewas er groeit. Grondgebruikers mogen namelijk niet ieder jaar hetzelfde gewas verbouwen, om het land de kans te geven zichzelf te herstellen. Dit handmatig controleren duurt natuurlijk veel te lang, maar “als het probleem op te lossen is door een mens, kan het ook opgelost worden door een algoritme,” aldus Tom.

Inspiratie borrelt nog na
Zo zijn er tal van AI voorbeelden de revue gepasseerd, waarmee mijn eigen wens in vervulling is gegaan. Vol met nieuwe kennis en inspiratie werd er nog lang en uitvoerig nagepraat onder het genot van een hapje en drankje in het werkcafé. Niet alleen tussen de deelnemers onderling, maar ook de sprekers werd nog veel gevraagd tijdens de borrel. Het was dus wel te merken dat het onderwerp leeft in onze Talent Circle!

De volgende MeetUp wordt door Jonge Consultant Maxime georganiseerd. Deze staat gepland in mei en staat in het teken van ‘sport en presteren’. Houd onze social media kanalen en website in de gaten voor meer details over het programma en om je aan te melden!


Delen:

Meer lezen

alle posts

Nieuws Het thema "vaccineren" staat vandaag de dag centraal in het publieke debat – en de meningen hierover zijn verdeeld. Om meer inzicht te krijgen in hoe Rotterdammers hierover denken en welke drempels zij mogelijk ervaren, hebben wij een kleinschalig actieonderzoek afgenomen in Rotterdam.

Agenda Ongeveer een jaar geleden sloeg corona toe in NL. Sindsdien ziet ons leven er heel anders uit. Stress, rust, aanpassingsvermogen, een kleinere leefwereld: wat doet dat eigenlijk met je? Wat voor effecten hebben deze corona-gedreven veranderingen op je brein en je mind? Kom naar de MeetUp op 1 april en vind het uit!

Blog Donderdagavond 28 januari vond de 7e MeetUp plaats, met deze keer de creatieve sector als thema. Deze editie vond online plaats via Zoom, maar met het mooie en interessante beeldmateriaal van de sprekers was dit zeker geen probleem. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!