Stilstaan om te kunnen versnellen: de aftrap van ons C2-lab
Blog> | 1 juli 2019Dit doen we in de vorm van een Community Challenge. Vorige week gingen we aan de slag, in onze training met heel Hieroo Nederland, met deze Community Challenge (Jeugdzorg 18+ in Amsterdam en Twente en integratie in Rotterdam). We trapten af met een workshop over ‘Theory U’, de methodologie die we zullen gebruiken om deze challenge aan te gaan. Voor de training werd Marian Goodman van ‘Presencing Institute’ even vanuit Kaapstad ingevlogen. Excuse me? Wat voelden wij ons alweer bevoorrecht.. Of we er alles uit hebben gehaald? Zeker weten!
Op de boerderie
Vanuit alle hoeken van Nederland kwam iedereen maandagochtend (nog met kleine oogjes) het grindpad van de boerderij in Assendelft op rijden. Er was even tijd voor een koffie, een krentenbol en een grap, maar al snel daarna zijn we verplaatst naar de zolder. Daar zouden we de komende twee dagen veel over onszelf, anderen en de natuur (?!) te weten komen. Een boerderij omgeven door weilanden en water is daar dan de perfecte omgeving voor.
What makes you happy at the moment? was de eerste vraag die Marian ons in een intieme kring stelde, om met een ijsbreker het voorstelrondje te starten. Meteen uit je comfort zone dan maar: mijn vakantie in Spanje, het samenzijn met vrienden en/of familie, de glimlach van m’n vader, het feit dat we hier met z’n allen zitten en met dit toffe project aan de slag gaan!
Open mind, open heart, open will
Niet zo gek dat Marian met deze vraag begon. Volgens ‘Theory U’ moet je namelijk eerst verbinden met jezelf, je omgeving en de mensen om je heen voordat maatschappelijke verandering kan plaatsvinden. Vind je dat ook wazig klinken? Marian legde ons uit waarom dit alles behalve wazig is. Voordat we namelijk problemen, challenges, kunnen oplossen dienen we deze eerst te begrijpen. Dit begrijpen is mogelijk door de verschillende niveaus van het ¨ijsbergmodel¨ (zie onderstaande afbeelding) te doorlopen. Voor elk organisationeel of maatschappelijk vraagstuk herken je vaak als eerste de symptomen van een probleem, het topje van de ijsberg, die we (vaak te snel) neigen op te lossen. Welke niveaus we echter vaak overslaan, zijn die van 1) structuur 2) ¨paradigms of thought¨ en 3) source of inspiration. Als je het laatste niveau bereikt, erken je je eigen waarden en assumpties en ben je in staat deze ook te veranderen.
De oren scherpen
Om deze, soms vastgeroeste, assumpties te doorbreken gingen we aan de slag met verschillende oefeningen. Eén daarvan leerde ons beter te luisteren door samen met een collega een rondje te lopen voor 20 minuten, de één is spreker en de ander alleen ontvanger. En dan houd je al die tijd je mond. Oordelen of commentaar geven doe je niet. Dit heet de dialogue walk. Het mooie daarvan is dat juist een stilte in een gesprek helemaal niet oncomfortabel is, maar juist heel verhelderend. Bovendien word je je enorm bewust van je aangeleerde gedrag om al bezig te zijn met een vervolgvraag of het koppelen van je eigen ervaring aan die van de ander.
Reality check
Dat we soms geneigd zijn verhalen onze eigen kant op te duwen, kwam ook in een andere oefening pijnlijk naar voren. Tijdens de 3D modeling van onze Community Challenges, bleek dat we (zonder het even door te hebben) al helemaal vast zaten in onze eigen aannames: het systeem is bureaucratisch en ontransparant, de jongeren hebben behoefte aan een buddy, aan een app.. Ho, wacht even! Moeten we dit niet eerst bij deze jongeren checken? En wat is hun daadwerkelijke hulpvraag? Of waar dromen ze eigenlijk van?
Actie
Van theorie gingen we uiteindelijk naar een plan en werden de eerste concrete vervolgstappen uitgezet. Eerst in gesprek met onze doelgroep! Wij gaan ‘Theory U’ uittesten in de praktijk en laten onze aannames voor wat ze zijn als we straks zitten te luisteren met een open heart, open mind en een open will.
Dit was nog maar een topje van de ijsberg (haha) van alles wat we in deze twee inspirerende dagen hebben gedaan. Hier kunnen we nog wel vijf verschillende blogs over schrijven (en misschien doen we dat ook nog wel). Maar daar zit ook de kracht in van Theory U, eerst stilstaan om vervolgens te versnellen. Hebben we je inmiddels getriggerd om Theory U te gaan Googlen? Of benieuwd wat nu de uitgangspunten zijn, na deze twee trainingsdagen, voor de Community Challenge? Houd dan onze website en blogs in de gaten!
Meer lezen
alle postsBlog Halverwege onze Community Challenge introduceerden we de slogan ‘niet beleren, wél activeren’. Deze boodschap benadrukte dat we jongeren moeten aanmoedigen om bij te dragen aan een duurzame stad op een manier die bij hen past. Nu, een halfjaar later, is het tijd om te evalueren: klopt ons uitgangspunt nog steeds?
Blog Uitkijkend over Sloterplas, onder een strakblauwe lucht, at ik mijn eerste Baklouce: een combinatie van de baklava en de tompouce. Een delicatesse die zowel de Turkse als de Nederlandse cultuur representeert en een heerlijke combinatie blijkt te zijn. Die Baklouce blijkt symbool te staan voor de rest van die middag ...
Interview Na 2,5 jaar aan het roer van Hieroo Amsterdam maakt Sebastiaan van de Kasteele een switch: van lead naar senior consultant. Zijn rol wordt overgenomen door collega Maartje Krijnen: zij heeft de afgelopen vier jaar bij Hieroo gewerkt als consultant, en gaat nu deze nieuwe uitdaging aan.