posts

door

Automatische concepten 19

Twee Jonge Consultants interviewen hun opdrachtgever

> |  1 september 2022
Diana en Amber zijn in gesprek geweest met hun opdrachtgever Jan Regeling van Veiligheidsregio Fryslân. Hoe doen onze Jonge Consultants het? Welk perspectief brengen ze mee?

Wie was de eerste JC’er die jouw afdeling ‘crisisbeheersing’ kwam ondersteunen?

Jan: Dat is natuurlijk even de vraag, was dat Amber (Hieroo Zwolle) of kortstondig Christian (Hieroo Groningen). Amber en Christian zijn begonnen met de opbouw van het Fries Coördinatiepunt, wel buiten mijn gezichtspunt, maar formeel wel onder mijn verantwoordelijkheid. Het is één van de twee of allebei tegelijkertijd.

Hoe heb jij het proces ervaren als je ziet dat je van één tot twee consultants naar vier consultants van Hieroo bent gegaan?

Jan: Daar zit natuurlijk een verhaal achter. We zijn eigenlijk begonnen met twee dingen; allereerst het inrichten van het Fries Coördinatiepunt naar aanleiding van het overnemen van de crisisorganisatie. Dus toen de crisis in Oekraïne begon zijn wij gestart in de klassieke crisisorganisatie. Al vrij snel werd duidelijk dat het de wens was van het land om ook regionaal een soort van coördinatiepunt in te richten, daar is de crisisorganisatie toen al mee gestart. Dat hebben wij uiteindelijk als projectorganisatie overgenomen. Met de kennis van de mensen die daarmee begonnen zijn was vrij snel duidelijk dat als je iets begint, zo’n coördinatiepunt, dat je ook de werkprocessen moet beschrijven en vastleggen. Die ondersteuning van de consultants die daar gegeven is, is heel waardevol.

Ondertussen speelden er meerdere zaken binnen de veiligheidsregio op diverse thema’s. Hierop moesten we een projectteam bouwen en daar hadden we mensen voor nodig. We hebben daar formeel ook wel wat vacatures voor uitgezet, maar we kwamen wel tot de conclusie dat de markt niet heel fors meer is. Uiteindelijk is er besloten dat we meer beleidscapaciteit wilden hebben binnen het projectteam. Dus toen zijn we daar mee begonnen, met het doorstarten van Amber van het Fries Coördinatiepunt naar de beleidsondersteuning. Dat was onze start van de samenwerking die uiteindelijk steeds verder is uitgebreid.

De conclusie die je kan trekken is dat Hieroo goede mensen levert en wij zijn onder de indruk van de kwaliteit die jullie als bedrijf en als individuen leveren. Dit maakt het dat je ook makkelijk kunt schakelen. Een bijkomende reden is dat zakelijk gezien jullie uurloon concurrerend is voor de kwaliteit die jullie leveren, dus dat is ook een interessant gegeven.

De conclusie kan je eigenlijk wel trekken dat Hieroo goede mensen levert en wij zijn onder de indruk van de kwaliteit die jullie als bedrijf en als individuen leveren.
Jan Regeling

Kan je iets meer vertellen over hoe het is om een Jonge Consultant van Hieroo in je organisatie te hebben?

Jan: Het is even spannend. Je probeert in eerste instantie een beleidsmedewerker binnen te harken met ervaring. De vraag is dan of een Jonge Consultant ook zo’n rol kan vervullen. Het antwoord is gelukkig ja. Het onderwerp was voor ons allemaal nieuw, dus dan kun je samen in het onderwerp groeien. Ook op inhoud vind ik dat het snel door de jonge consultants is opgepakt en ook heeft geleid tot kwalitatief goede en logische uitkomsten. Daarnaast wil ik ook zeggen dat ik het ook verfrissend vind om mensen van verschillende achtergronden in een team te hebben. Dat houdt ons allemaal scherp en enthousiast. Dat zijn de pijlers die ik daarin zie.

 

Er speelt veel rondom de Oekraïne crisis, maar ook omtrent het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), hoe zorg je ervoor dat een Jonge Consultant mee kan in deze hectiek?

Jan: ik realiseer me dondersgoed dat we daarin niet de meest ideale situatie voor de jonge consultant hebben kunnen creëren. In een ideale wereld neem je mensen misschien aan de voorkant nadrukkelijker mee in de taken, in de organisatie, in de doelstellingen. In de hectiek van een crisis lukt dat dan net niet zoals je bij een reguliere baan, bij een reguliere organisatie wel zou doen.

Diana: Je zorgt er wel voor dat de Jonge Consultants elke dinsdag aangesloten zijn bij de gemeentelijke overleggen en hun eigen inbreng kunnen doen.

Jan: Dat is goed om te horen.  Ik verwacht ook van het niveau waarop jullie ook opgeleid zijn als Jonge Consultant dat er een bepaalde mate van zelfstandigheid in zit en dus zelf zoeken, dat is denk ik logisch. Aan de andere kant denk ik wel dat wij lering kunnen trekken. In een crisis gaat het nooit perfect. Het ligt er ook aan hoe je daar zelf, als persoon mee omgaat, zo simpel is het ook. In een gespreid bedje kom je in dit soort situaties natuurlijk nooit terecht. Maar los daarvan, binnen die kaders kunnen we natuurlijk wel zo goed mogelijk proberen te bewegen.

In een crisis gaat het nooit perfect. Het ligt er ook aan hoe je daar zelf, als persoon mee omgaat, zo simpel is het ook. In een gespreid bedje kom je in dit soort situaties natuurlijk nooit terecht.
Jan Regeling

Hieroo heeft veel aandacht voor maatschappelijke impact, hoe doet de veiligheidsregio dit?

Jan: Als je het heel hoog over pakt zijn wij voor een gezond en veilig Friesland en dat is natuurlijk al een hele mooie taak die wij als organisatie hebben. Zoals jullie dat doen bij Hieroo, die prioriteit heeft het hier niet. We geloven er wel in dat met het werk wat we doen als Veiligheidsregio dat wij daarmee een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de veiligheid en welzijn van mensen. Dit kan zijn bij een fysieke crisis als een brand of een ongeval, of een langdurige gezondheidscrisis waar maatschappelijke impact is en menselijk leed, zoals nu met vluchtelingen. Wat ik mooi vind in wat we wel doen is dat we proberen de omgeving nadrukkelijker te betrekken bij de Veiligheidsregio. We hebben ook een proces lopen om het netwerk, dat kunnen de inwoners van Friesland zijn, maar ook netwerkpartners, nadrukkelijk te betrekken bij ons werk. Het is echter niet in dezelfde verhouding en denklijn als jullie bij Hieroo. Ik  geloof er wel degelijk in dat wij als Veiligheidsregio maatschappelijk relevant zijn.

Wat is het meest verrassende dat de Jonge Consultants hebben meegebracht?

Jan: Wat ik wel echt oprecht meen, is dat ik positief verrast ben over de snelheid en de kwaliteit wat de JC’ers op de mat leggen. Waarom zeg ik dat? Wij zijn allemaal blanco in het onderwerp ingestapt. We doen ons best, dit geldt even zo voor jullie. Jullie zijn ook niet per definitie klassiek geschoolde beleidsmedewerkers, wat wel bij deze fase nodig was. Als het gaat om positieve of verrassende inzichten dan is dit voornamelijk jullie kwaliteit om het inbijten en inleven in de onderwerpen en dat vervolgens vertalen naar een beleidsstuk. Inclusief het betrekken van de relevante omgeving, bijv. het gemeentelijk overleg. Uiteindelijk ligt er een goed beleidsstuk, ik was blij verrast.

Eigenlijk had ik dat niet zo verwacht, omdat ik had gedacht dat de stap naar beleidsmedewerker een grotere stap zou zijn. De kwaliteit van het werk daarin heb ik mij misschien het meest over verbaast. Het verrassende daarvan vind ik dat ik in toekomstige sollicitaties toch wel wat minder klassiek naar achtergronden ga kijken. Zoals ik al zei, we kijken vaak naar mensen die in studies en stages ervaring hebben met de integrale veiligheidskunde. Terwijl ik nu denk: het is heel verfrissend om mensen te hebben met een andere studierichting maar die wel een interesse hebben in ons vakgebied. Dat is ook een belangrijke gegeven, deze mensen ook maar eens binnen te halen en een tijd bij ons te laten werken. Dat is misschien nog wel het meest verrassende wat jullie gebracht hebben. Een nieuwe kijk op het mensen naar binnenhalen.

Het verrassende daarvan vind ik echt dat ik in toekomstige sollicitaties toch wel wat minder klassiek naar achtergronden ga kijken.
Jan Regeling

Heb je nog een goede raad voor de Jonge Consultants?

Jan: Dit vind ik een lastige vraag, daar moet ik even over nadenken. Wat ik denk wat mooi is voor een Jonge Consultant is dat wanneer die net klaar is met studeren en ervoor kiest om een consultant te worden dat hij of zij in ieder geval ervaring op doet bij een organisatie die maatschappelijk relevant is. Je kan als JC’er heel snel het bedrijfsleven instappen of in de snelle wereld van de consultancy. Maar juist het zijn van consultant in een maatschappelijk relevante omgeving dat is toch mooi om in je rugzak te hebben aan het begin van je carrière?!

Ik vind het daarom wel mooi hoe jullie je werk hierin gepositioneerd hebben. Jullie zijn ook in de gelegenheid met jullie achtergrond om mooie dingen mee te geven. We kunnen ook veel leren van het bedrijfsleven, om zaken effectiever en sneller te doen. Wat ook een (overbodige) tip kan zijn is: leg je niet te snel vast voor jaren en ga lekker onderzoeken wat je echt leuk vindt. Jarenlang bij hetzelfde bedrijf werken kan altijd nog. Maak gebruik van het verkennen van het werkveld en speelveld, de rest volgt wel. Doe wat je leuk vindt ook al past dat niet 100% bij je studie! Soms denk ik dat mensen te lang ergens blijven zitten, omdat het van je verwacht wordt of omdat het logisch is. Misschien zelfs omdat het veilig is. Maar je leeft ook maar één keer.

Maar juist het zijn van consultant in een maatschappelijk relevante omgeving dat is toch mooi om in je rugzak te hebben aan het begin van je carrière?!
Jan Regeling

Delen:

Meer lezen

alle posts

Blog Miljoenen Nederlanders hebben te maken met laaggeletterdheid, met alle gevolgen van dien. Een groep die alleen maar groter wordt. Hoe kunnen wij deze mensen bereiken? En belangrijker nog, wat kunnen wij doen om te helpen?

Blog Toen de toeslagenaffaire in 2018 aan het licht kwam, zat ik in mijn examenjaar en was ik er niet veel mee bezig. Het raakte me, maar het kwam niet dichtbij. En ik had ook geen idee wat voor impact het heeft op een persoon, om te worden bestempeld als fraudeur.

Blog Op donderdag 18 en vrijdag 19 april vond de 1,25-daagse van Hieroo plaats. Het doel? Vakinhoudelijk leren als consultants met lokale impact! Fysiek samenzijn zorgt immers voor kruisbestuiving van onze kennis en ervaring. Met onze collega’s uit alle windstreken kwamen we naar Hornhuizen in Noord-Groningen.

Cookie toestemming
Wij gebruiken cookies op onze website, voor meer informatie lees ons privacybeleid.
Instellen
Functionele cookies: deze cookies zijn nodig voor een goed werkende website
Analytische cookies: deze cookies worden gebruikt om bezoekers de best mogelijke ervaring te geven op onze websites