Van het Wilde Westen naar een echt bedrijf
Blog> | 6 juli 2022Wat is de LCCB?
Even een stapje terug. In mei 2020 wordt de tijdelijke crisis-organisatie ‘Corona Programma Organisatie’ (CPO) opgezet binnen de GGD GHOR Nederland. Haar taak is het ondersteunen en coördineren van de 25 GGD-organisaties in hun opgave om testen, bron-en contactonderzoek, vaccineren en zorgcontinuïteit buiten het ziekenhuis te realiseren. In bijna twee jaar tijd zijn ruim 30 miljoen testen afgenomen, zo’n 2,5 miljoen bron- en contact onderzoeken gedaan en bijna 30 miljoen vaccinaties uitgevoerd. Maar het Covid-19 virus is nog niet verdwenen. Daarom zet de CPO sinds januari 2022 haar werkzaamheden voort als aparte entiteit, de Landelijke Coördinatie Covid-19 bestrijding (LCCB).
Handen uit de mouwen
Sinds juni 2021 was ik werkzaam bij de CPO/LCCB als programmaondersteuner CPO. Onder de oudgedienden onder ons, ook wel de Wilde Westen-periode genoemd. De Delta-variant was in opmars en alles moest met spoed geregeld worden. Het was enorm leerzaam om mijn steentje bij te kunnen dragen binnen het directieteam door het opstellen van agenda’s, bijhouden van acties en maken van de notulen. Een risico wat destijds speelde was dat veel taken en verantwoordelijkheden bij enkele personen waren belegd. Uitval of vertrek van deze personen zou leiden tot kennisverlies en het spaak lopen van processen. Hiervoor heb ik me ingezet door het maken van een afgekleed functiehuis, in de vorm van het opstellen van “taakkaarten” per functie. Zo’n administratieve vraag stellen terwijl de organisatie in crisis verkeert vraagt om een goede voorbereiding, het bieden van een duidelijke structuur en het ontlasten van medewerkers door veel voorwerk te verrichten.
In december 2022 veranderde zowel de benaming van de CPO (naar LCCB), alsook mijn functie. Ik schoof door naar de functie programmaondersteuner Bedrijfsvoering. Met een nieuwe vaccinatiecampagne achter de rug en de cijfers onder controle kwam de LCCB in de fase van borgen en afbouwen terecht. Binnen team Bedrijfsvoering gebeurde echter het tegenovergestelde. Ons team groeide van 17 medewerkers, naar 35(!) medewerkers. Onze focus lag op het doorontwikkelen van bedrijfsvoering om snel, flexibel en eenduidig de programmalijnen te ondersteunen. Er was tijd om even stil te staan, achterom te kijken en verbeterslagen te maken.
Ik ben trots op de professionaliseringslag die het team Bedrijfsvoering de afgelopen maanden heeft gemaakt “we worden net een echt bedrijf” wordt er gegrapt. Ik heb me mogen inzetten voor de doorontwikkeling van bedrijfsvoering onder andere door te ondersteunen met inrichtingsplannen, strategische sessies voor te bereiden en een bedrijfsvoering gids op te stellen. Daarnaast heb ik me als projectleider HR-procesoptimalisatie, kunnen inzetten voor het optimaliseren van de HR processen van inhuur tot en met off-boarding. Ik heb onderzocht hoe deze processen verliepen, ben in gesprek gegaan met collega’s en heb met hen verbeteringen onderzocht en doorgevoerd. Ook de rol van procesbegeleider risicomanagement heb ik mogen vervullen. Waarin ik het risicomanagement van de LCCB opnieuw op de kaart heb gebracht met een goedgekeurd beleid in het directieteam als kers op de taart!
Een hecht team met een missie
Waar ik vooral ook erg dankbaar voor ben is het team waarin ik heb mogen werken. Ondanks de hoge werkdruk was er altijd ruimte voor een grapje, een gesprek over persoonlijke ontwikkeling of het welzijn van medewerkers. Daarnaast heeft de veilige omgeving en het vertrouwen mij de ruimte gegeven om een groeispurt te maken in mijn professionele ontwikkeling. Ik ben onwijs trots dat ik, samen met mijn team, een bijdrage heb kunnen leveren aan de maatschappelijke opgave waar we alweer twee jaar voor staan. Mijn tijd bij de LCCB zit er voor nu helaas op. Ik kijk terug op een leerzame, gezellige en bovenal unieke werkervaring.
Meer lezen
alle postsBlog We zien het overal om ons heen: mensen die massaal demonstreren. Van onderwijs tot wonen tot het klimaat; veel Nederlandse burgers zien graag ander beleid. Met andere woorden, ze willen verandering om de wereld te verbeteren. Laat dat nu ook nét de missie zijn van onze adviseurs.
Wonen Dak- en thuisloosheid is een groeiend probleem in Nederland. Steeds meer mensen belanden op straat. Wat zeggen de politieke partijen? Wat voor oplossingen worden benoemd? Welke plannen zijn veelbelovend en realistisch?
Agenda Datagedreven werken als organisatie rondom wonen en leefbaarheid: hoe doe je dit op een efficiënte en mensgerichte manier? Met het event 'Dat(a) is leefbaarheid: Toekomstbestendig wonen' brengen wij mensen en organisaties uit verschillende hoeken en expertises samen.