Community Challenge Hieroo Twente: Mensenbieb
Blog> | 10 december 2021Sociaal impact maken in je stad, maar hoe dan?
Een maand of negen geleden begon het voor ons allemaal met een Hieroo Nederland brede sessie rondom sociaal innoveren. Hoe gaan we per vestiging naar een evenement toewerken waarbij we een sociaal maatschappelijk relevant probleem gaan proberen aan te pakken, althans, een klein stukje ervaren. Immers is een ambitieuze aanpak prachtig, maar wij zijn ons er ook van bewust dat realisme op zijn plaats is en dat dergelijke problemen niet zomaar zijn opgelost.
De Hieroo Nederland brede sessies zullen door het gehele jaar de rode draad vormen. Dit zal ons steeds een stapje dichterbij de uiteindelijke dag moeten gaan brengen. Elkaar meenemen in verschillende gedachtegangen en “spelenderwijs” je onderwerp verdiepen staat hierbij centraal.
Al snel is voor ons, Hieroo Twente, duidelijk dat wij ons gaan richten op inclusiviteit en diversiteit in de stad Enschede, “maar hoe gaan we zo’n probleem dan aanpakken?“ Een vraag die logischerwijs lang in ons hoofd heeft gespookt en wellicht op dit moment, al terugkijkend op afgelopen periode, nog wel meer dan toen we hier aan begonnen.
Partners werden gevonden in onder andere de Gemeente Enschede, Stichting “het verschil sterkt de stad”, de kunstenaar van het “homomonument” de Eclips en één van de grootste aanjagers van het onderwerp binnen Enschede en daarmee groot ambassadeur van inclusiviteit en diversiteit.
Veel verschillende agenda’s en invalshoeken maar allen met dezelfde missie en dat schept direct een band, fijn om op deze manier met elkaar te kunnen werken!
Aan de slag!
In verschillende zogenoemde partnersessies werd er gewerkt aan een gezamenlijke visie en een plan van aanpak voor de uiteindelijke challenge. Een mensenbieb moest het worden, met zogenoemde menselijke boeken uit de LHBTIQ+ gemeenschap die je even kan lenen om het bijbehorende verhaal te kunnen “lezen”. Een kleine inzage in iemands leven geeft immers een goed beeld van zijn/haar plek binnen de gemeenschap en is daarmee een weerspiegeling van waar we nu met elkaar staan binnen Enschede als het gaat om diversiteit en inclusie. Daarnaast zijn er in aanloop naar deze mensenbieb verschillende interviews gehouden om allerlei verhalen op te halen, zowel van mensen uit de LHBTIQ+ community, als mensen hierbuiten. Vragen rondom onderwerpen als onderlinge acceptatie en jezelf durven en kunnen zijn stonden hierbij centraal.
De grote dag
Uiteindelijk was het zo ver, D-day, in café Stonewall in het centrum van Enschede werden de voorbereidingen getroffen voor wat hopelijk een gezellige en inspirerende dag met elkaar zou gaan worden. Helaas ontvingen we last-minute een aantal afzeggingen maar dat mocht de pret niet drukken. Samen met de partners en deelnemers van de Enschedese Regenboogdagen hebben we er een mooie middag van gemaakt. Er zijn waardevolle gesprekken met elkaar gevoerd en als ik voor mijzelf spreek heb ik een prachtig kijkje gekregen in een voor mij soms onbekende wereld. Het verhaal dat mij het meest is bijgebleven was dat van een vrouw uit Egypte. Zij is geboren als man en sinds het begin van dit collegejaar vertrokken uit haar thuisland om in Nederland te gaan studeren. Ondanks dat zij op het moment van de challenge pas een paar weken in Nederland was, voelde zij zich al meer thuis dan ze zich ooit in haar thuisland had gevoeld. In Egypte kon zij immers nooit uitkomen voor haar ware zelf. Een schrijnend maar tevens inspirerend verhaal en inmiddels zeer positief verhaal. Erg tof om dergelijke verhalen op deze manier een podium te kunnen geven!
Terugkijken
Op het moment van schrijven is onze social impact challenge al even ten einde en is zelfs de evaluatie al geëvalueerd. Wij kijken terug op een mooi en leerzaam proces met elkaar. Wat mijzelf wellicht het meest is bijgebleven, is hoe ambitieus wij het geheel zijn aangevlogen, maar op de dag zelf niet geheel onze doelstellingen hebben gehaald. Aanvankelijk baal je daar natuurlijk van met elkaar, maar heb je niet te veel willen bereiken, ben je niet te kritisch? Beide vragen werden door onze partners beantwoord met een volmondige “ja”. Diversiteit en inclusie blijft vandaag de dag nog altijd een lastig te bespreken onderwerp waar zeker niet iedereen voor open staat. Daarnaast blijkt er op de achtergrond genoeg in gang gezet en staat bijvoorbeeld het kunstwerk De Eclips, welke nog gerealiseerd zal moeten worden in Enschede, weer meer in de spotlight bij een aantal belangrijke partijen. Het onderwerp speelt weer en is dat niet het mooiste doel dat we met elkaar hebben kunnen bereiken? Ik merk dat ik zelf vaak de behoefte voel tot tastbare/meetbare resultaten, maar resultaten die op deze manier op de achtergrond spelen zijn wellicht een stuk waardevoller.
Één ding staat als een paal boven water, wat was het tof om dit met elkaar te kunnen doen en wat kijken we uit naar een nieuwe challenge voor het aankomende jaar met hopelijk net zo’n mooi thema als deze!
Wil jij ook impact maken in jouw stad? Vanaf 6 januari gaat onze vacature Jonge Consultant weer live!
Meer lezen
alle postsInterview Lees in dit interview met Jurgen Schut over sociaal ondernemerschap en de relatie met adviesbureaus.
Wonen Dak- en thuisloosheid is een groeiend probleem in Nederland. Steeds meer mensen belanden op straat. Wat zeggen de politieke partijen? Wat voor oplossingen worden benoemd? Welke plannen zijn veelbelovend en realistisch?
Agenda Datagedreven werken als organisatie rondom wonen en leefbaarheid: hoe doe je dit op een efficiënte en mensgerichte manier? Met het event 'Dat(a) is leefbaarheid: Toekomstbestendig wonen' brengen wij mensen en organisaties uit verschillende hoeken en expertises samen.