posts

door

Automatische concepten 1

“Iemand heeft mij ooit gezegd: kennis is goed, maar kennissen zijn beter.”

> |  16 september 2019
Via opdrachtgever Jacquelien van Essen, Manager Services ICT bij de Gemeente Amsterdam, kwam Talent Seffie terecht bij het IDU-team (Instroom, Doorstroom, Uitstroom). Negen maanden lang werkte ze mee aan de verbetering van het instroomproces van nieuwe interne medewerkers en de implementatie van de welkomsttas bij de gemeente. Een maand na haar afscheid gaat ze in gesprek met haar toenmalige leidinggevende Jacqueline Essien, Product Owner IDU bij de Gemeente Amsterdam.

Het voelt heel vertrouwd een maand na dato mijn fiets weer op hetzelfde plekje bij de Cruquiusweg te parkeren. Als ik naar binnen loop word ik gelijk begroet door de schoonmaker, alsof ik nooit weg ben geweest. Jacqueline haalt me op en na een gezellig praatje met iedereen op de afdeling zoeken we een rustig plekje om terug te blikken op de samenwerking tussen Hieroo en de Gemeente Amsterdam.

“Binnen de gemeente werken wij ook aan ‘social return.”

Social return
Ik val direct met de deur in huis en vraag waarom er voor Hieroo gekozen is. “De reden dat Jacquelien van Essen zo gecharmeerd is van Hieroo, is omdat jullie echt proberen midden in de maatschappij te staan”, start Jacqueline. “Jullie vinden het belangrijk om terug te geven aan de maatschappij. Binnen de gemeente werken wij ook aan ‘social return’, dat is in lijn met wat Hieroo doet.” Zelf vindt ze het idee van ‘lokaal voor lokaal’ een heel mooi concept: het opbouwen van een netwerk in je eigen stad en erachter komen wat Amsterdam allemaal te bieden heeft. 

Als ik vraag wat zij zelf dacht toen Jacquelien van Essen een Talent van Hieroo aan haar project koppelde geeft Jacqueline aan dat ze vóór de kennismaking wel vraagtekens zette bij de begeleiding. “Ons hele project binnen de gemeente was ook voor ons nog nieuw en niet helemaal duidelijk op dat moment. Maar na ons eerste gesprek voelde ik gelijk aan dat ik dingen aan jou kon overlaten.” 

Extra speciaal
Jacqueline vraagt wat potentiële opdrachtgevers over Hieroo zouden moeten weten. Ik geef aan dat het grootste deel van je tijd om de opdrachten gaat en dat die niet perse maatschappelijk hoeven zijn. Zo zijn er ook opdrachtgevers als Schiphol en de Telegraaf Media Groep: “wat mij aantrok aan Hieroo zijn juist de dingen die we ernaast doen. Een voorbeeld is het C²-lab, waarbij we op basis van de Theory U methode bezig zijn met de problematiek rondom jeugdzorg 18-/18+ in Amsterdam.” 

Tijdens mijn opdracht bij de gemeente organiseerde ik ook een MeetUp voor de Talent Circle. Een avond voor andere starters in de regio Amsterdam om een netwerk op te bouwen en de collectieve kracht van jonge talenten in de stad te vergroten. Jacqueline vraagt zich hardop af hoe ik dat gedaan heb, aangezien ik vijf dagen per week voor de gemeente bezig was. “Het zijn allemaal dingen die je naast je opdracht doet. Als je op de bank zit kun je het natuurlijk wel combineren en afspraken inplannen tijdens werktijd. Het zijn dingen die je extra doet, maar die het traineeship van Hieroo wel speciaal maken.”

Automatische concepten 2

Kennis is goed, maar kennissen zijn beter
Jacqueline geeft aan dat ze zelf als starter niet specifiek wist wat ze wilde doen. Uiteindelijk is ze via via bij de Gemeente Amsterdam terecht gekomen. In eerste instantie met het doel om in het stadsdeel te werken waar ze woonde, om daar iets terug te kunnen doen. “Eigenlijk zijn alle functies die ik kreeg binnen de gemeente toevalligerwijs op mijn pad gekomen. Iemand heeft mij ooit gezegd: kennis is goed, maar kennissen zijn beter. Naast dat je natuurlijk ook iets moet kunnen, moeten mensen het je ook gunnen. Een netwerk is heel belangrijk.”

“Trainees zeggen gewoon wat ze denken, ze zijn vrij van alle keurslijven die we onszelf binnen de gemeente opleggen.”

Ondernemend en nieuwsgierig
“Als trainee ben je vrijer van alle keurslijven die we onszelf binnen de gemeente opleggen”, geeft Jacqueline aan als ik vraag wat zij geleerd heeft van werken met een Hieroo Talent. Volgens haar zeggen trainees gewoon wat ze denken, komen ze met goede ideeën en willen ze het vaak ook zelf doen. “Jullie zijn projectmatig bezig en worden daardoor niet onderdeel van het stramien.” Als tip wil Jacqueline dan ook meegeven om zo lang mogelijk nieuwsgierig te blijven. “Blijf je verbazen over de dingen die je ziet en probeer zo lang mogelijk uit te stellen dat je dingen gewoon aanneemt.”

De toekomst
Als Jacqueline vraagt of het mij leuk lijkt om binnen de gemeente iets anders te doen, geef ik aan dat ik graag een ander bedrijf wil leren kennen. Het idee van het tweejarig traineeship bij Hieroo is ook juist dat je verschillende organisaties kunt leren kennen. Bij haar vraag of ik al zin heb in de volgende stap na Hieroo, antwoord ik dat ik mixed feelings heb. “Het eerste jaar ging zo snel! Vorig jaar september hadden we echt nog helemaal niks, de website moest zelfs nog gemaakt worden. Een jaar later hebben we 22 talenten in drie steden en zijn er ook echt goede en interessante opdrachtgevers verbonden aan Hieroo. De Gemeente Amsterdam is natuurlijk dé opdrachtgever wanneer je denkt aan lokaal voor lokaal werken, maar ook OLVG en Cordaan doen daar niet aan onder.” 

Ik vermoed dat het aankomende jaar ook voorbij zal vliegen en dat ik voor ik het doorheb alweer kan solliciteren naar een volgende baan. “Ik geniet er wel echt van om tijdens de opleidingsdagen en maandelijkse borrels samen te komen met iedereen van Hieroo en te horen wat zij allemaal meemaken. Ondanks dat we elkaar niet iedere dag zien of spreken zijn zij ook echt mijn collega’s.” 

We ronden het interview af met haar opmerking dat ze benieuwd is waar ik terecht zal komen. “Ik ook!”, lach ik. Samen lopen we nog een keer langs mijn oude team om afscheid te nemen. Ik merk dat ik ze de afgelopen maand toch ook gemist heb. “Tot snel weer”, zeg ik nog voor ik de deur uit ga en terug naar mijn collega’s bij Hieroo fiets.

Talent Seffie heeft van haar opdracht bij de Gemeente Amsterdam een filmpje gemaakt, deze is hieronder te zien. De omschrijving van haar opdracht kun je hier lezen. 

 


Delen:

Meer lezen

alle posts

Blog Op 29 februari verzamelden we in de Culture Club om te praten over het gebruik van data voor leefbare wijken. In samenwerking met Amsterdam Smart City nodigden we verschillende sprekers uit om te onderzoeken hoe data de kwaliteit van stedelijke omgevingen kan verbeteren.

Agenda Wil je misschien solliciteren bij Hieroo Rotterdam of Hieroo Den Haag/Leiden? Maar ben je benieuwd naar wat het Consultancy Traineeship precies inhoudt? Meld je dan aan voor de Inhouse dag op 30 mei 2024!

Blog De ramadan is een periode van spirituele bezinning, maar ook van zelfdiscipline. Een tijd van empathie, persoonlijke groei en zelfreflectie. En laat dat nou iets zijn waar iedereen iets van kan leren. Of je nou gelovig bent, of niet.

Cookie toestemming
Wij gebruiken cookies op onze website, voor meer informatie lees ons privacybeleid.
Instellen
Functionele cookies: deze cookies zijn nodig voor een goed werkende website
Analytische cookies: deze cookies worden gebruikt om bezoekers de best mogelijke ervaring te geven op onze websites