posts
In gesprek met... Michiel van Dijk, docent Sioo

In gesprek met... Michiel van Dijk, docent Sioo

 |  7 december 2018
Tijdens de tweede bootcamp van de Hieroo Talenten kregen we wederom een training van Michiel van Dijk. Michiel is trainer bij Sioo en daarnaast actief in het bedrijfsleven. Sebastiaan van de Kasteele, Talent bij Hieroo, stelde een paar prangende vragen aan Michiel. Dit geeft ons een mooi kijkje in de keuken van een Sioo trainer.

Welke werkzaamheden voer je in het dagelijks leven uit?
In het dagelijks leven ben ik directeur van Turnaround PowerHouse. Daarnaast ben ik eigenaar van CFOLab. En als derde verricht ik onderzoek namens de Universiteit van Leiden en als laatste, niet te vergeten, ben ik actief als trainer binnen Sioo.

Hoe lang werk je al voor Sioo?
Oeps, ik voel mij nu even als een heel oude man; ben namelijk al 18 jaar actief voor Sioo.

Wat voor soort trainingen verzorg je vanuit Sioo?
Mijn trainingen zijn vooral cognitief ingesteld. Ik geef bedrijfskunde om de kennis rondom thema’s als strategie, structuur en de organisatiecultuur over te brengen. Daarnaast verzorg ik de workshop organisatiekunde, dit gaat over traditionele organisatiestructuren tot en met het holistische ontwikkelen van netwerksystemen.

Wat heeft je ertoe gezet om bij Sioo als trainer aan de slag te gaan?
Als jonge consultant heb ik zelf een opleiding gevolgd bij Sioo. Die opleiding was voor mij een walhalla, het gaf me als jonge adviseur een stevig fundament. Toen ik de mogelijkheid kreeg om als trainer bij Sioo aan de slag te gaan heb ik geen moment getwijfeld.

Wat vind je het leukste aan het geven van trainingen?
Ik vind het leuk om mijn praktijkervaringen te delen met andere. Daarnaast houden de trainingen en input van cursisten mij scherp. Je moet steeds de nieuwste ontwikkelingen blijven volgen.

De trainingen leveren dus ook een bijdrage aan je eigen ontwikkeling, hoe verhoudt zich dit tot je eigen werkzaamheden?
Het brengt mij op nieuwe ideeën. Zeker tijdens scherpe discussies. De huidige generatie jonge adviseurs leeft bijvoorbeeld veel meer op basis van realtime informatie en interacties (whatsapp, instagram). Je stelt een vraag en krijgt direct antwoord: het vooruit plannen van activiteiten wordt hierdoor steeds minder relevant en het snel reageren steeds belangrijker.

Wat voor soort organisaties kom je tegen tijdens je werkzaamheden voor Sioo?
Van allerlei verschillende organisaties: profit, non-profit, in elke branche. Naast een flinke groep zzp’ers zijn het vooral volwassen organisaties die de start-up fase voorbij zijn.

Hieroo is dus eigenlijk een uitzondering?
Ik vind Hieroo eigenlijk geen start-up maar een scale-up. Hieroo bestaat natuurlijk nog kort maar kan gebruik maken van het enorme netwerk van SeederDeBoer. Mede hierdoor zitten alle Talenten na drie maanden op een opdracht.

Wat is jouw doel als je een training geeft?
Andere inspireren om dieper na te denken. Wat eerst evident en intuïtief vanzelfsprekend lijkt, vervolgens ter discussie te stellen. Voor bedrijven die geconfronteerd worden met veranderingen maar steevast dezelfde keuzes blijven maken als die waarmee ze in eerste instantie succesvol werden. Ik probeer bestuurders en ondernemers bewust te maken dat veranderen een belangrijke vaardigheid is om succesvol te blijven.

Kan je een voorbeeld noemen?
In onze sessie van 21 november hadden we het over gemeentehuizen. Ik stelde dat de gemeentelijke functie overbodig is anno 2025. Kun je een gemeente zijn zonder een gemeentehuis? Ik probeer met deze stelling de workshop deelnemers uit te dagen. Het lijkt vergezocht, maar de grootste exploitant van hotel kamers (Airbnb) bezit geen hotels, Uber geen taxi’s.

Kan je deelnemers daarmee uit de tent lokken?
Ja soms is dat vechten. Het is niet altijd prettig als je vaste aannames en overtuigingen ter discussie komen. Consultants hebben vaak onvoldoende door wat het effect is van hun interventies in een organisatie. De enthousiaste verhalen modellen en positieve energie kunnen ook onbedoelde emoties mobiliseren: the unintended consequences.

Ik wil jonge adviseurs laten voelen hoe iets abstracts als conceptuele gedachtes en ideeën ook bij jezelf tot gevoelens van weerstand kunnen leiden. Als je dit zelf hebt ervaren kun je met meer empathie je cliënt effectiever adviseren.

Met zoveel praktijkervaring. Wat is jouw boodschap die je Hieroo Talenten en jonge consultants in het algemeen wilt meegeven in hun loopbaan?
Jonge consultants voelen nog al eens de druk dat ze met ‘de geniale nieuwe oplossingen’ moeten komen, immers de cliënt betaald stevig voor je advies. Ze sturen zichzelf daarmee onbedoeld op een mission impossible. Mijn advies is om vooral te acteren in de gedachten van Michelangelo. Toen hem gevraagd werd hoe hij zijn leerlingen steeds weer wist op te leiden tot top beeldhouwers was zijn antwoord: ‘het is simpel, het beeld zit al in de rots. Ik hoef ze alleen te leren om de overtollige steen te verwijderen’. Als jonge consultant is het goed om te beseffen dat de oplossing voor het vraagstuk al in de organisatie en haar mensen zit. Nu nog alleen even de goede vragen stellen…


Delen:

Meer lezen

alle posts

Blog Eind mei vond de eerste virtuele MeetUp van Hieroo Rotterdam plaats. Tijdens deze MeetUp deelden topsporter Jasper Tissen en sport-en prestatiepsycholoog Susie Cats met de deelnemers hun ervaring en tips over hoe je jezelf doelen kunt blijven stellen en motiveren in deze veranderende tijden.

Blog Jonge Consultant Simone is in februari 2020 als Communicatieadviseur begonnen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Door de Coronacrisis heeft haar rol een andere wending gekregen en zo zie je maar: een opdracht vraagt de nodige flexibiliteit en veerkracht van een Jonge Consultant.

Blog Benieuwd naar welke opdrachten onze Jonge Consultants doen? Lees dan in dit blog meer over de opdracht van Maud in rol van Project Management Officer bij het Erasmus MC en hoe zij deze rol ervaren heeft.