Alles verandert - terugblik op bootcamp 'Interveniëren'
Blog> | 28 september 2020Na verschillende digitale bootcamps is er nu eindelijk weer eentje op locatie. Gezien de grote verandering waar we nu als mensheid doorheen gaan kan deze training nog wel eens goed van pas komen?. Om 9:00 komen de eerste mensen binnen. De mensen uit Twente hadden een erg vroege start, zij namen om 6:15 al de trein om op tijd aanwezig te kunnen zijn. Je moet er wat voor over om jezelf te ontwikkelen.
Corona-proof leren
De dag begint meteen met een interventie zonder dat de groep het zelf doorheeft. We worden namelijk opgedeeld in groepjes om na te denken over hoe we de ‘oude’ en ‘nieuwe’ JC-ers goed kunnen laten kennismaken. Na even brainstormen besluiten we met zijn allen dat het grote hobby spel de beste manier is. Mensen moeten raden welke hobby een persoon heeft waarna de persoon zelf kan vertellen of dit klopt. De meest gekke dingen komen voorbij zoals “ik denk dat hij de hele dag op een terras met een drankje mensen bestudeert” of “ik denk dat hij altijd zijn glas op de grond gooit nadat deze leeg is”.
Na hard met zijn allen te hebben gelachen bespreken we nog de huishoudelijke regels met betrekking tot afstand houden, niet onbelangrijk in deze tijden. Veel handen wassen en onhandig om en met afstand om elkaar heen bewegen. Tevens is er taart met onze eigen foto’s erop, omdat Hieroo nu twee jaar bestaat!
Interventies kiezen (diepte en niveau)
We gaan over tot de stof van de dag: interveniëren. Maar wat is interveniëren eigenlijk? Een interventie betekent dat er een bewuste ingreep in een organisatie of proces wordt gedaan om te zorgen dat er iets verandert. Een interventie kan van alles zijn, van het differentiëren van een organisatie tot het opzetten van zelfsturende teams, zelfs niets doen is een interventie!
Hoe komen we tot de juiste interventie in een situatie? Een goede manier is om aan de hand van een veranderredenering vragen te stellen over hoe een verandering van een organisatie of proces eruitziet: waarom moet de verandering plaatsvinden, wat moet er gebeuren om de verandering in te zetten, waar willen we naartoe met deze verandering, en hoe implementeren we deze verandering? Deze vragen maken helder hoe een vraagstuk in elkaar zit en waar we het beste een interventie kunnen plegen. Vervolgens kijken we op wat voor een niveau we het beste een interventie kunnen doorvoeren. Dit kan organisatiebreed zijn met een herstructurering of juist kleinschaliger zoals een feedbacksessie met een team. Tevens zouden we misschien ook de diepte in moeten met coachingssessies voor individuele teamleiders. Zo vraagt elke nieuwe verandering dus om een andere aanpak.
De literatuur is natuurlijk interessant, maar de toepassing ervan is belangrijker. Elke groep moet nu werken aan een gezamenlijke casus en zo met een oplossing komen en die presenteren. Het is leuk om te zien hoe creatief iedereen aan de slag is geweest en dat er vaak verschillende oplossingen voor hetzelfde probleem uitkomen. De presentaties zijn ook origineel, wat denk je van een veranderaanpak verteld als sprookje uitgebeeld door twee collega’s? Alles kan, alles mag, zolang de boodschap maar overkomt!
Een eigen casus
Met alle informatie van dag 1 in het achterhoofd staat iedereen op dag 2 al om 9:00 gezellig bij te praten. Leuk, maar er moet ook gewerkt worden, want er staat al een presentatie klaar over veranderaanpakken en structuren.
Nadat we de theorie hebben gehad is het tijd om alle kennis van de afgelopen twee dagen toe te passen op een eigen casus. Onze casus betrof een project dat al voor een ander consultancybedrijf was afgerond. Het doel van dit project was een model over eigenaarschap te ontwikkelen en deze over te dragen aan de consultants van het bedrijf. Dit betekent dat het bedrijf gaat werken met een nieuw model, met andere woorden: er vindt een verandering plaats. Interessant dus om hier meteen de nieuwe theorie op los te laten.
“Het was leerzaam en leuk om te horen over de casus waar mijn collega’s mee bezig zijn en om hier de theorie van de bootcamp direct op te kunnen toepassen.”
In dit project blijkt een georganiseerde interventie het best aan te sluiten bij de soort verandering. De consultants gaven namelijk aan behoefte te hebben aan structuur en duidelijkheid als het gaat om kennisverruiming. Na een goed overleg tussen ons tweeën besluiten we dat de beste werkvormen om deze verandering door te voeren een brainstormsessie en storytelling presentatie zijn.
Aan alles komt een eind
Bij een rondvraag van wat anderen vonden van de bootcamp komen we vooral positieve geluiden tegen;
“Doordat actief werd gestimuleerd zelf na te denken over wat je uit de bootcamp wilde halen, kon de inhoud daarop worden aangepast en heb ik dingen geleerd die voor mij persoonlijk relevant waren.”
We kijken in ieder geval terug op twee leuke en leerzame dagen waar we zowel theoretisch en praktisch zeer veel geleerd hebben over hoe je organisaties en situaties analyseert en daarop kunt interveniëren. Nu we ook meer geleerd hebben over hoe je echt een interventie moet plegen bij een organisatie, kijken we des te meer uit naar onze eerste opdrachten waar we deze kennis volledig kunnen toepassen!
Meer lezen
alle postsNieuws Op 1 september zijn Emma, Marjolein en Tjerk bij Hieroo Rotterdam gestart. In dit blog lees je meer over hen en over wat ze in hun eerste bij Hieroo hebben meegemaakt.
BlogGeen categorie Begin dit jaar is Jonge Consultant Maarten gestart met het Hieroo Traineeship. Hoe ziet zo’n eerste opdracht eruit en wat komt er allemaal bij kijken? Maarten deelt zijn ervaringen van het eerste halfjaar bij Hieroo Twente in deze blog.
Blog Een opleidingsbootcamp over veranderkunde terwijl de maatschappij één van de grootste en generatie overstijgende veranderingen ooit ondergaat. Dat is een treffende timing van het onderwerp van deze Hieroo bootcamp.