posts
Wat je niet wist voordat je startte bij je eerste baan.. een terugblik op het eerste half jaar

Onverwachtse wendingen, vele aannames en gele scheurfietsen: een terugblik op het 1e half jaar als startende consultant

 |  18 maart 2021
Katya en Arie zijn alweer een halfjaar aan het werk in de nieuwste Hieroo-hub. Hoe bevalt dat? Hoe is de overgang van studeren naar fulltime werken, en wat hadden ze echt niet verwacht? We vragen het ze in deze nieuwe blog!

1. Hoe leg je je werk uit aan vrienden/bekenden die op iets meer afstand staan?

Katya: Ik begin vaak met het vertellen dat ik tijdens dit tweejarig traineeship bij verschillende organisaties consultancy opdrachten ga uitvoeren. Die opdrachten hebben vaak te maken met organisatie- of verandermanagement. Dat ik nu zelf op opdracht zit, maakt het uitleggen een stuk makkelijker!  

Arie: Haha ja, toen ik m’n moeder moest uitleggen dat ik bij Hieroo solliciteerde was het een stuk ingewikkelder. Ik noem inderdaad ook dat ik een traineeship doe: fulltime werken én opleiding krijgenDe verschillende organisaties waar ik een opdracht doe zijn zo breed dat ik altijd wat zal leren. De rollen verschillen van adviseur tot inhoudelijk medewerker op de uitvoering. Dat we tijdens het werk maatschappelijke impact stimuleren door lokaal te werken en naast de opdrachten bezig te zijn met challenges spreekt ook altijd erg aan 

2. Wat is je het meest meegevallen de afgelopen maanden?

Arie: De eerste twee weken na de start van ons traineeship waren vooral bedoeld voor onboarding: systemen leren kennen en je droomopdracht in kaart brengen. Dat er gelijk al concrete opdrachtmogelijkheden lagen, en dat ik uiteindelijk ook binnen een maand op opdracht zat (een droomopdracht bovendien!) heeft me wel verbaasd. Er is veel werk te doen! 

Katya: Dat heeft mij inderdaad ook verbaasd! Binnen mijn opdracht ben ik blij verrast door de manier dat mijn opdracht mee verandert met mijn ontwikkeling en interesses. Ik ben begonnen als datasteward met vooral uitvoerende taken, maar wordt steeds vaker betrokken bij het opstarten van nieuwe projecten! 

Arie: Ja, en dat allemaal vanuit huis. Hoe makkelijk je kunt thuiswerken en hoe snel je dus meekomt in het werkzame leven is me ook erg meegevallen. 

3. Wat had je niet verwacht en gebeurde toch?

Katya: Het vormen van een hecht team met Hieroo Utrecht ondanks dat we minder op kantoor konden zijn dan gebruikelijkOok de vertrouwensband die je in snelle tijd opbouwt met collega’s van andere Hieroo locaties vind ik bijzonder. Dit merkte ik met name tijdens de bootcamps waarin al heel snel persoonlijke verhalen werden gedeeld. 

Arie: Er is zoveel gebeurd dat ik niet verwachtte! Maarja, wat kun je in deze tijd ook verwachten? Dat ik meteen op de opdracht kwam waar ik bij Hieroo op gehoopt had is een van die dingen: ik mag een ontzettend interessante en complexe veranderkundige opdracht uitvoeren onder begeleiding van een ervaren consultant, laat dat maar eens liggen! 

4. Wat mis je van studeren?

Arie: Als ik terugkijk had ik zoveel tijd die ik zelf in kon delen. De druk die je dan hebt is heel anders dan wanneer je werkt en aan collega’s verantwoording aflegt. 

Katya: Klopt! Daarnaast mis ik het ook nog wel eens om na een dag studeren heel concreet te weten wat ik die dag had geleerd. Ondanks de focus die bij Hieroo ligt op je persoonlijke ontwikkeling, is wat je leert soms minder concreet dan na een dag studeren voor een tentamen.

5. Wat zou je niet meer anders willen aan het werkende leven?

Katya: Sinds ik ben gaan werken, ben ik een stuk rustiger in mijn hoofd. Mijn focus gedurende de dag is heel duidelijk; Mijn opdracht en werk voor Hieroo. Door die rust kan ik met meer aandacht mijn ding doen, dat werkt voor mij heel goed 

Arie: Ja, klopt. Maar toch kan werk soms ‘s avonds ook doorgaan in je hoofd. De structuur in de week is alleen heel anders. Ik vind het leukste dat je dingen doet die meteen relevant zijn, je bent bijna elke dag concreet bezig, in plaats van voor de lange termijn. 

6. Wat zou je anders willen doen als je deze maanden over mocht doen? Wat wil je starters daarin meegeven?

Katya: Dat is iets wat voor mij nog steeds een leerproces is haha! Namelijk: eerder vragen stellen en het gesprek aangaanIk kan best lang in mijn hoofd blijven zitten met vragen en die eerst proberen zelf te beantwoorden, terwijl het een stuk sneller gaat en het ook leuker is om dit met collega’s te bespreken!  

Arie: Ik zou tegen mezelf zeggen dat ik minder opgejaagd moet zijn door meteen alles te willen weten, meteen iets te kunnen, meteen te weten wat ik precies wil gaan doen. Na 100 dagen hadden we kleine feestelijke terugblik. Ik zei daarin dat ik leerde dat je eigenlijk superveel tijd hebt om te werken, te leren, te ontwikkelenen dat ik daar wel meer gebruik van mag maken door er bewust van te zijn! 

 7. Wat vind je van je fiets?

Arie: Haha! Ik zou graag een versnelling tussen 2 en 3 willen en bij mij is de batterij van het achterlicht leeg. Verder hopen we allebei dat met de volgende lichting ook onze naamstickers meekomen. Maar goed, verder is het een mooi robuust bakje, laatst haalde ik de weekboodschappen in m’n krat, paste makkelijk! 

Katya: Zeker een robuuste bak! Ik had een keer een halve botsing met een scooterrijder, maar de bak heeft alles overleefd 

Arie: Haha, ja, de eerste keer was ik vooral bang dat ik iemand zou aanrijden met m’n krat voorop, ik denk dat je je botten breekt als je voor mijn fiets komt! 

Wil je meer weten over het traineeship, of over de geleerde lessen van Katya en Arie? Stuur hen een berichtje! Kan je na bovenstaande lovende woorden ook niet wachten om op zo’n mooie Hieroo fiets door jouw stad heen te crossen? Solliciteer dan nu bij Hieroo Utrecht! Dat kan tot 25 maart via deze link.

 


Delen:

Meer lezen

alle posts

Agenda De eerste MeetUp georganiseerd door Hieroo Utrecht is geïnspireerd op de serie Klassen. De serie laat zien hoe hard er gewerkt moet worden om alle leerlingen gelijke kansen te geven. Dit is een strijd die niet alleen in Amsterdam-Noord geleverd moet worden, maar net zo goed in Utrecht!

Blog In dit blog vind je de belangrijkste vragen die bij onze JC-ers speelden bij het maken van een keuze voor Hieroo. Mogelijk helpen de antwoorden op deze vragen jou in het maken van een keuze!

Blog De reis is onderdeel van de bestemming. Arie vertelt over zijn reis naar Hieroo. Wat bracht hem naar dit traineeship? En wat kan hij jou leren over jouw stappen naar de toekomst? Je leest het in deze blog!