GGD Fryslân - Coronabedrijf
Hieroo GroningenAchtergrond
Sinds begin 2020 hebben we in Nederland te maken met het Coronavirus. Op 27 februari werd de eerste coronabesmetting in Nederland geconstateerd en vanaf 11 maart 2020 werd de uitbraak als pandemie erkend. We kregen te maken met teststraten, quarantaine met bron- en contactonderzoek, grootschalige vaccinatiecampagnes, lockdown, avondklok, opschalen, afschalen en weer opschalen…
Aan het begin van 2022 vond er een grootschalige boostervaccinatiecampagne plaats. Daarna was het weer tijd om af te schalen. In het voorjaar van 2022 leek het voor de buitenwereld alsof corona op de achtergrond verdween, maar in de tussentijd waren de GGD’en druk bezig met de voorbereiding van een vaccinatiecampagne in het najaar, in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Vraag
In de voorbereiding op de najaarscampagne werden er verschillende scenario’s geschetst voor het verloop van corona en de gevolgen daarvan in het najaar. Tijdens de zomer zou het Ministerie van VWS, op basis van adviezen van het RIVM en het OMT, een besluit nemen over de vaccinatieopdracht die uitgevoerd zou moeten worden in het najaar. De GGD’en, waaronder ook de GGD Fryslân, moesten voorbereid zijn op ieder scenario.
Op basis van deze scenario’s moesten er preparatieplannen worden opgesteld om te zorgen dat de GGD Fryslân paraat was voor een eventuele opschaling. Daarnaast is er tijdens de vorige test- en vaccinatiecampagnes veel kennis en ervaring opgedaan. Het was van belang dat dit werd geborgd voor de toekomst. Mijn opdracht was om bij bovenstaande vraagstukken te ondersteunen.
Aanpak
In mijn tijd bij de GGD had ik vooral een meewerkende rol en ben ik betrokken geweest bij een diversiteit aan vraagstukken en projecten. Ik heb me dan ook bezig gehouden met veel verschillende taken en verantwoordelijkheden, zoals bijvoorbeeld het organiseren van een spreekuur voor mensen met prikangst en het schrijven van een plan voor vaccineren op de Waddeneilanden. Door het dynamische karakter van een (crisis)organisatie als de GGD kan er in korte tijd veel veranderen, hierdoor was geen week hetzelfde.
Eén van de scenario’s waar rekening mee moest worden gehouden in de voorbereiding voor de najaarscampagne was een noodscenario, waarin de gehele bevolking in een zeer kort tijdsbestek gevaccineerd zou moeten worden. Om te zorgen dat alle processen op orde waren voor een dergelijke opschaling werd er een projectgroep opgericht. In deze projectgroep werkten we aan de planvorming voor dit noodscenario en namen we deel aan een dry run (oefening) om de paraatheid te testen. Dit gaf veel inzicht en zorgde ervoor dat iedereen weer op scherp stond. De leerpunten konden vervolgens weer worden verwerkt in het integraal draaiboek, het document waarin alle processen voor opschaling worden beschreven.
Zo’n integraal draaiboek is belangrijk om voorbereid te zijn op nieuwe opschalingen, hierin wordt alle kennis en ervaring opgedaan tijdens vorige test- en vaccinatiecampagnes samengevat in procesbeschrijvingen. Ook wordt hierin beschreven hoe de kwaliteit van deze processen wordt gewaarborgd door middel van een PDCA (Plan Do Check Act) cyclus.
Resultaat
Mijn functie bij de GGD was vooral een meewerkende rol. Tijdens mijn klus was het voornaamste doel om er als team voor te zorgen dat de GGD klaar was voor de opschaling in het najaar. Na de zomer was de paraatheid voor de vaccinatiecampagne in orde, waardoor het op beleidsniveau weer rustiger werd. De daadwerkelijke voorbereiding kon dan ook overgedragen worden aan de uitvoerende afdelingen. In het gehele proces is de opgedane kennis geborgd in de draaiboeken.
Learnings van Elles
Als eerste opdracht als beleidsadviseur werken in een crisisorganisatie, een uitdagende opdracht met een steile leercurve. Hieronder lees je de belangrijkste leerpunten die ik meeneem naar mijn volgende opdrachten.
- Zorg voor een goede afbakening van je werkzaamheden en voor voldoende kaders aan je opdracht, het is belangrijk om de scope van de opdracht goed helder te hebben.
- Neem de tijd om te landen in de organisatie en heb geduld, je leert niet alle ins en outs binnen een maand. Wees voorzichtig met aannames, blijf juist nieuwsgierig en vraag door. Drink kopjes koffie met mensen en luister ook naar de informele gesprekken, bijvoorbeeld aan de lunchtafel, om het bedrijf goed te leren kennen en te weten wat er speelt. Documenteer alles vanaf het begin, dat kan later weer van veel waarde zijn.
- Stem regelmatig af of je nog op één lijn zit. Communiceer duidelijk over verwachtingen en rol-/taakverdelingen. Een dynamische (crisis)organisatie zoals de GGD verandert continue. Projecten waar je de ene dag druk mee bezig bent, kunnen de volgende dag ineens minder prioriteit hebben. Blijf daarom goede afspraken maken over rol- en taakverdelingen.