posts
Start Community Challenge: jeugdzorg 18+ in Amsterdam

Community Challenge: jeugdzorg 18+ in Amsterdam

 |  29 januari 2019
Het is ons ideaal om iedere dag te werken aan een betere stad van morgen. In de Community Challenge (C2-Lab) staat de betere stad centraal. Ieder jaar werken alle mensen van Hieroo 10 dagen aan het realiseren van een sociale innovatie in hun eigen stad of regio.

Het onderwerp voor 2019 in Amsterdam is de jeugdzorg 18+. Op het moment dat jongeren uit de jeugdzorg 18 jaar worden, hebben veel van die jongeren problemen op het vlak van bijvoorbeeld wonen, geld, werk en leren.

De reis
Samen met jongeren gaan we de komende maanden een ‘reis’ organiseren. Een reis met een diverse groep jongeren in leeftijden van 15 tot 23 jaar. Samen gaan we zien, voelen, ervaren om te weten waar er ruimte is voor verandering en innovatie. Een reis die we ook samen gaan maken met organisaties uit de stad die betrokken zijn bij deze jongeren. Met zorgaanbieders, de gemeente, scholen, banken en werkgevers.

Het prototype van de innovatie
De reis leidt tot het opleveren van een concreet resultaat: een werkend prototype van de innovatie. Een 80% werkende oplossing tegen 20% van de kosten. De inhoud van de innovatie kennen we nog niet. De kans om de goede innovatie te ontwikkelen is echter maximaal door aan te sluiten op de realiteit van de jongeren zelf en de betrokken organisaties in Amsterdam. In oktober 2019 wordt het prototype gepresenteerd aan de stad en worden de ervaringen gedeeld. De innovatie is namelijk niet van ons, deze is van de stad. We vertrouwen op het ontstaan van eigenaarschap gedurende het proces om de innovatie verder te brengen en op te schalen.

Theory U – ‘Leading from the future as it emerges’
Het Presencing Institute ondersteunt ons in het innovatieproces met methodologie en maakt het mogelijk dat we kennis en ervaring kunnen delen met innovatieteams van over de hele wereld. Hieroo is geselecteerd als één van de 100 initiatieven voor het effectief realiseren van maatschappelijke innovaties. Het Presencing Institute is verbonden aan Massachusetts Institute of Technology (MIT) en brengt ‘Theory U – Leading from the future as it emerges’ in de praktijk.

De start van de reis
De eerste stappen hebben we met het hele team van Hieroo Amsterdam gezet. In februari is alles gericht op het vormen van de groep jongeren waarmee we gaan werken. Het contact leggen met de betrokken organisaties en het invullen van de regiegroep van het innovatieproces. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jurgen Schut.

 


Delen:

Meer lezen

alle posts

Agenda Breek uit je bubbel – kom naar deze 5e MeetUp van Hieroo Rotterdam en The Student Hotel! Op deze avond wordt je geïnspireerd door Laurens van Wesep én steek je zelf de handen uit de mouwen met Maudi Oerlemans om te leren hoe jij bouwt aan een waardevol netwerk.

Agenda Wij geloven in de kracht van jonge starters, en hun talent voor het bewandelen van nieuwe paden en het creëren van een nieuwe orde. In jou dus! Samen kunnen we experimenteren met nieuwe, bewuste manieren van werken en leven. En dat is nou precies wat we gaan doen tijdens de MeetUp op 17 september.

Blog ‘Wat is er nodig om een systeem te veranderen?’ Mijn collega Robbert en ik zitten te filosoferen over deze grote vraag. Die wij vanzelfsprekend niet kunnen beantwoorden. Er lijkt iets te gebeuren. Ineens is er van alles mogelijk. Van een wereldwijde Black Lives Matter beweging tot lokale initiatieven om mensen uit de buurt te supporten. Maar tegelijkertijd lijkt er nog zo’n lange weg te gaan.