Terugblik op een geslaagde Pioniers MeetUp
Blog> | 25 januari 2023Bewustwording als eerste stap in de verandering
Even opfrissen: waarom kozen we als Hieroo Utrecht ook alweer voor dit thema? In een vorige blog kun je hier uitgebreid over lezen, maar hier willen we er ook nog even kort bij stilstaan. In Nederland is er een personeelstekort van 50.000 mensen en tegelijkertijd zijn er 60.000 mensen met een vluchtachtergrond die aan het werk zouden kunnen. Toch blijkt het onmogelijk om dit aan elkaar te koppelen. Hier is dus een wereld te winnen.
Wij besloten dit als thema van onze Community Challenge te kiezen, met als centrale vraag: ‘Van onbekend potentieel naar waardevolle werkrelatie: hoe vinden Utrechtse nieuwkomers en Utrechtse werkgevers elkaar?’
Een van de eerste stappen in deze omslag is bewustwording over het arbeidspotentieel van nieuwkomers. Bekend maakt immers bemind. Het zorgt ervoor dat verschillen en mogelijke problemen (of vooroordelen daarover) naar de achtergrond verdwijnen en er ruimte ontstaat om overeenkomsten en mogelijkheden te zien. Daarnaast is het cruciaal om werkgevers te inspireren en de intrinsieke motivatie aan te wakkeren om zich hiervoor in te zetten. Er zijn maar een aantal enthousiastelingen nodig om iets in beweging te zetten. Dit was voor ons de reden voor het organiseren van deze Pioniers MeetUp bij A Beautiful Mess waar geïnteresseerde partijen, organisaties en nieuwkomers uit Utrecht bij elkaar kwamen om over dit thema met elkaar in gesprek te gaan.
De Pioniers MeetUp
De middag werd afgetrapt met een boeiende lezing van dr. Linda Bakker over arbeidsparticipatie onder nieuwkomers in Nederland. Linda nam ons mee in een aantal cijfers, vertelde over het Nederlandse systeem en benadrukte vooral de toegevoegde waarde van nieuwkomers op de Nederlandse arbeidsmarkt. Ondanks de vele positieve argumenten, gaf ze ook aan dat arbeidsparticipatie van nieuwkomers op de Nederlandse arbeidsmarkt een complex vraagstuk blijft. Hierbij is commitment van alle stakeholders nodig, de goede partijen moeten elkaar kunnen vinden en duidelijk werd dat alleen gezamenlijk stappen in de goede richting gezet kunnen worden.
Vervolgens gaf consultant en D&I regisseur Morris van der Hoeven een workshop over diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid op de werkvloer. Wat betekent het voor jou, wat zijn de verschillen hiertussen en hoe zet je theorie om in praktijk? Wat zijn de eerste stappen die jij kan zetten in jouw organisatie? Het zorgde bij een aantal deelnemers voor nieuwe inzichten. Zo schreef Marcellien Breedveld-Joosten, programmaleider Build Your Own Future, hierover het volgende:
“A learning today was about Equity, not being money or assets put into your business by the owner and or investors. Equity being a way to invest in each individual regarding her capacities and capabilities allowing her or him to excel. What a beautiful world we create if we tailor up our needs ands goals and bring them together!”
Daarnaast werden er tijdens de talkshow mooie succesverhalen gedeeld. Werkgevers en nieuwkomers schoven aan bij de talkshowtafel van Hieroo consultants Marije Galama en Arie de Wit om vanuit beide perspectieven in gesprek te gaan over het creëren van een succesvolle werkrelatie. Wat kwamen zij tegen tijdens dit proces? Waar liepen ze tegenaan? En wat verraste hen? Stuk voor stuk inspirerende verhalen!
“Top georganiseerd, inspirerende sprekers en boeiende verhalen. Benieuwd naar het vervolg. Complimenten voor de organisatie en niet te vergeten twee voortreffelijke talkshow hosts!”
– Wim Kerkhof, Talent for the Netherlands
Met al deze mensen bij elkaar hadden we natuurlijk een enorm netwerk tot onze beschikking. Een mooie gelegenheid voor vier nieuwkomers die op zoek zijn naar een baan om een pitch te geven over zichzelf. Via de contacten uit het publiek hebben zij alle vier nieuwe linkjes kunnen leggen en daardoor hopelijk goede stappen in de richting van een nieuwe baan kunnen zetten. Het was bijzonder om te zien hoe graag iedereen wilde meedenken met Omnia, Tuba, Elisangela en Eddie.
“Congrats for the event! It was a great opportunity for self-development, meeting new people and for learning too. Well done Hieroo Utrecht Team!”
– Elisangela Rosario Santos
Impact maken in eigen stad. Dat is iets waar wij voor staan bij Hieroo. Met deze MeetUp hebben we dat in de praktijk gebracht. Samen met alle aanwezigen zijn er mooie stappen gezet. Wij kijken daarmee terug op een zeer geslaagde MeetUp!
Hoe nu verder?
De Community Challenge loopt tot en met april 2023. Tot die tijd zal Hieroo Utrecht zich in ieder geval focussen op twee subdoelen van de challenge: zelf ervaren wat erbij komt kijken om een statushouder in dienst te nemen en deze ervaringen gebruiken om anderen blijvend te inspireren.
Daarnaast richten wij ons in de komende periode op de vraag hoe we de ontstane connecties duurzaam kunnen maken, zodat deze partijen elkaar in de toekomst ook blijven vinden. Het is van belang dat deze partijen kennis met elkaar blijven delen omtrent dit onderwerp en daarmee een blijvende positieve impact kunnen maken.
Wil je op de hoogte blijven van de volgende stappen met betrekking tot de Community Challenge? Houd dan onze website, Instagram pagina en LinkedIn pagina in de gaten voor updates van de challenge en aankondigingen voor evenementen.
Meer lezen
alle postsAgenda Wil je Hieroo Amsterdam en Hieroo Utrecht beter leren kennen? Meld je dan aan voor de Inhouse dag op 10 mei! Leer meer over werken bij Hieroo en proef alvast de sfeer.
Blog De jaarlijkse Community Challenge is één van de manieren van Hieroo om lokaal impact te maken. In co-creatie met andere betrokkenen en eigenaarschap van organisaties in de stad werken we naar concrete oplossing en zorgen voor een succesvol vervolg.
Blog De Community Challenge van Hieroo Utrecht staat dit jaar in het teken van de arbeidsparticipatie van mensen met een vluchtachtergrond. In deze blog nemen we je mee in enkele elementen van het vraagstuk en vertellen we wat wij daaraan willen doen.