Data Dilemma's: Hoe zet je data in voor leefbaarheid?
Blog> | 16 april 2024Hoe zetten we data in voor leefbare straten, buurten en steden? En hoe hard heb je die datasets echt nodig? Of heb je, zoals Luc Manders het zei, de bewoner al voor je en kun je gewoon samen van start gaan met een idee?
Visuele data in stedelijke ontwikkeling
Sahar Tushuizen en Martijn Veenstra van de Gemeente Amsterdam openden de discussie door te benadrukken hoe visuele data helpen bij het ontwikkelen van stedelijke strategieën en beleid. Ze toonden kaarten die de verschillende functies in wijken en gebieden in Amsterdam inzichtelijk maken. Een stad is namelijk opgebouwd uit delen waar wordt gewoond, waar wordt gewerkt of een mix van beide. Het belang van een evenwichtige mix van functies voor leefbaarheid werd onderstreept door Sahar en Martijn. Maar ze benadrukten ook dat het betrekken van bewoners cruciaal is voor effectief beleid.
Bewoners aan het roer
Hebe Verrest, professor aan de Universiteit van Amsterdam, deelde het inspirerende verhaal van het welzijnsdashboard.nl. Dit project, ontstaan uit samenwerking tussen onderzoekers van de UvA en bewoners van de Venserpolder in Amsterdam Zuid-Oost, wil welzijnsindicatoren op een meer lokale en participatieve manier meten. Door bewoners te betrekken bij het definiëren van relevante indicatoren, biedt het welzijnsdashboard een platform waarop lokale gemeenschappen hun welzijn kunnen monitoren en inzichten kunnen delen met beleidsmakers. Een goed voorbeeld voor het combineren van data en leefbaarheid.
Het project loopt nog steeds en zal worden toegepast op verschillende buurten. Voor nu sloot Hebe haar presentatie af met een belangrijke learning: “Wat de bewoners belangrijke variabelen vinden, lijken ook die te zijn waar een probleem speelt”.
Van data naar dialoog
Het pleidooi van Luc Manders van Buurtvolk benadrukte het belang van dialoog en interactie in het verbeteren van kwetsbare wijken. Hoewel data nuttig is voor het identificeren van problemen, draait het uiteindelijk om het in gang zetten van initiatieven samen met de bewoners. Het gevaar is dat we ons blindstaren op data en kaarten en dat we deze willen verbeteren, in plaats van iets in gang zetten in de wijk zelf. Want ook daar waar de cijfers verbetering aangeven, kunnen nog steeds dingen spelen die we niet weten te vangen met onze data en meetinstrumenten.
Luc pleitte voor langdurige betrokkenheid en investeringen in gemeenschappen, waarbij hij benadrukte dat echte verandering begint met het delen van ervaringen en het opbouwen van vertrouwen. Hij deelde voorbeelden uit zijn ervaring, waarbij kleine interventies positieve bij-effecten in gang zetten. “Kosten en investeringen zullen aan de voorkant komen en blijven. Maar blijf het langdurig doen, leer samen met de bewoners, en denk aan het sneeuwbaleffect dat kleine interventies in gang zetten”.
Meer lezen
alle postsAgenda Leefbaarheid in de wijk draait om het creëren van een fijne woon-, werk- en leefomgeving voor inwoners, een essentieel thema voor gemeentes en woningbouwcorporaties in onze regio. Hier gaan we dieper op in tijdens het event: Data Dilemma's.
Wonen Door anders te denken en creatieve oplossingen te omarmen, kunnen we niet alleen het woningtekort aanpakken door bij te dragen aan een duurzamere en efficiëntere woningmarkt. Bouwen aan een betere toekomst doen we door buiten de gewaande paden te denken en lef te hebben om innovatieve oplossingen te proberen.
Wonen Circulair bouwen is een hot topic. Circulaire Economie kan namelijk een oplossing bieden voor de uitputting van grondstoffen én onze groeiende afvalstapel. Maar wat is het eigenlijk? En waarom moet circulair bouwen de standaard zijn?