posts

door

Het zou elke dag Internationale Vrouwendag moeten zijn

Hoe een IT-term voor mij symbool werd voor het consultancy traineeship

> |  22 januari 2021
In november startte ik bij ManpowerGroup, een wereldwijde HR-dienstverlener waarbij ik aan de slag ging met datamigratie. Het project waar ik onder viel, heette ‘Greenfield’. Het greenfield, afkomstig uit oorspronkelijk de bedrijfskunde en IT, is voor mij verworven tot symbool van mijn traineeship die ik met mij mee ga nemen de komende tijd. Wat een groen lentefris veld te maken heeft met een consultancy traineeship? Nou, alles!

Uit je comfort zone
Als je kiest voor een consultancy traineeship, kies je voor verschilende rollen in uiteenlopende opdrachten. Dit betekent dat je wordt uitgedaagd om uit je comfort zone te stappen en een nieuwe omgeving je snel eigen te maken. Natuurlijk neem je je kennis en cruciale vaardigheden mee, waardoor je nooit onvoorbereid aan een nieuwe opdracht begint, maar een beetje onwennig is het wel. Gelukkig – en als Jonge Consultant moet je dat gen wel hebben – vind ik het vooral ook léuk om aan nieuwe dingen te beginnen en ongekend terrein te gaan verkennen. Vol goede moed stapte ik dus in de trein die me naar het IT-landschap ging brengen

Greenfield
‘IT-landschap’, ‘datamigratie’ en ‘business transformatie’: dit zijn termen die menig kersvers afgestudeerde jurist vreemd en onbekend in de oren klinken. Voor zover ik wist had ik nog nooit een business getransformeerd of data gemigreerd. Dat de projectnaam, Greenfield, vast niet was bedacht als zomaar een goede naam voor dit project, dat stond voor mij vast. Je bent geen kersverse afgestudeerde jurist als je niet geïntrigeerd bent door taal en altijd een reden en het waarom achter dingen zoekt. De term doet immers denken aan nieuwe, frisse dingen, de lente en mogelijkheden. Een zoektocht op het internet bracht wat licht:

‘In many disciplines a greenfield project is one that lacks constraints imposed by prior work. The analogy is to that of construction on greenfield land where there is no need to work within the constraints of existing buildings or infrastructure’.

Een greenfield is het vanaf de grond, of vanuit het niets, starten en opbouwen van de activiteiten van een nieuw bedrijf, of een nieuwe operatie. Hierbij neem je dus geen bestaande bedrijven, activiteiten of operaties over. Meer specifiek betekent een greenfield in de IT-industrie dat je een systeem from scratch gaat ontwikkelen, in plaats van dat je al bestaande programma’s en codes gebruikt. Bij greenfield ontwikkel je dus vanuit, letterlijk, een schone lei en moet je al je infrastructuren zelf nog gaan aanleggen.

Van toegevoegde waarde
Dit klinkt vrij riskant en inderdaad, dit soort projecten zijn dan ook zeker niet zonder risico. Echter biedt een greenfield ook veel voordelen: je hebt veel ruimte om echt maatwerk te leveren, je kan je creativiteit ten volle benutten en je wordt niet tegengehouden door al bestaande structuren. Je kan je voorstellen dat een afgestudeerd jurist zich dan even achter de oren krabt. Tijdens mijn studie stortte ik me op juridische kaders en rechtsregels, wetteksten en rechtssystemen. Ik leerde hoe ik alles moest herleiden naar het fundament. Ik vind mijn achtergrond ontzettend waardevol, maar door het greenfield realiseerde ik me nog maar weer eens dat ik het nóg meer waardevol vind om vrij te kunnen denken en andere disciplines aan te boren. Daar komt weer het Jonge Consultant-gen bij kijken.

 Wat ik mooi vind van bovengenoemde definitie van een greenfield, is dat het uitgaat van beperkingen die zijn opgelegd door voorgaand werk. Dat iets altijd op een bepaalde manier is gedaan, betekent niet dat je altijd op dezelfde voet moet verder gaan of terughoudend moet zijn ten aanzien van verandering. Laat dat nou net zijn waar wij als Jonge Consultants van toegevoegde waarde zijn: met een frisse blik de opdracht onder handen nemen. Zo houd ik mij op mijn nieuwe opdracht bezig met de transformatie van een afdeling binnen een bank die zich bezighoudt met het bestrijden van financial crime. Het doel van de transformatie is om de bestrijding van financial crime meer toekomstbestendig te maken, nu financial crime steeds geavanceerder wordt en, ondanks, maar misschien juist ook door nieuwe technologieën, soms nóg moeilijker is te traceren. Ik hou het greenfield van mijn vorige opdracht zeker in mijn achterhoofd bij mijn nieuwe opdracht

Het Jonge Consultant-gen
In feite is iedere start bij een nieuwe opdracht een schone lei en een nieuw greenfield. Iedere keer betreed je weer nieuw, onontgonnen gebied, helemaal aan jou om te verkennen. Door middel van trainingen, bootcamps en reflectiesessies, krijg je het gereedschap aangereikt om met een gerust hart te bouwen op jouw greenfield. Want als je eenmaal het terrein hebt uitgekamd, verkend en je wegwijs hebt gemaakt in je greenfield, kun je gaan bouwen.

Ik neem zelf de analogie van het greenfield mee in mijn volgende opdrachten. In april verwelkomen we weer nieuwe Jonge Consultants. Als jij ook dat Jonge Consultant-gen te pakken hebt en ongekend terrein wil gaan verkennen, raad ik je van harte aan om niet te twijfelen, maar vooral op de solliciteer-knop te drukken!


Delen:

Meer lezen

alle posts

Blog In dit blog vind je de belangrijkste vragen die bij onze JC-ers speelden bij het maken van een keuze voor Hieroo. Mogelijk helpen de antwoorden op deze vragen jou in het maken van een keuze!

Blog In november vond de opleidingsbootcamp ‘Lastige gesprekken’ plaats. In deze blog delen Lieke en Katya hun ervaringen over deze bootcamp.

Blog De reis is onderdeel van de bestemming. Arie vertelt over zijn reis naar Hieroo. Wat bracht hem naar dit traineeship? En wat kan hij jou leren over jouw stappen naar de toekomst? Je leest het in deze blog!

Cookie toestemming
Wij gebruiken cookies op onze website, voor meer informatie lees ons privacybeleid.
Instellen
Functionele cookies: deze cookies zijn nodig voor een goed werkende website
Analytische cookies: deze cookies worden gebruikt om bezoekers de best mogelijke ervaring te geven op onze websites