posts
Ontmoet eens een ander 8

Ontmoet eens een ander

|  |  16 november 2018
Vijf Hieroo Talenten waren aanwezig bij het ontmoetingsdiner van De Nieuwe Poort. Dit diner wordt georganiseerd om nieuwkomers en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen.

‘Heb je ook weleens het gevoel dat er allerlei mensen in de samenleving zijn met wie je eigenlijk nooit contact hebt, omdat ze een heel ander leven hebben? Wil je vanuit je bedrijf een bijdrage leveren aan het overbruggen van deze maatschappelijke afstand?´ Met deze tekst werden wij uitgenodigd voor één van de initiatieven van De Nieuwe Poort: het ontmoetingsdiner op de Zuidas. Deze zogeheten ´Table of Brotherhood´ wordt georganiseerd om nieuwkomers en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen. Het doel daarvan is verschillende culturen, personen en groepen met elkaar te verbinden om zo elkaars waarden en ervaringen te delen.

Waar een wil is, is een weg

Zo gingen we afgelopen woensdag verwachtingsvol naar De Nieuwe Poort. Na een korte kennismaking met alle genodigden kreeg de 24-jarige Hoseb Assadour het woord. De voormalige geneeskundestudent moest vier jaar geleden noodgedwongen Syrië ontvluchten. In tegenstelling tot wat je meestal hoort, vertelde hij ons een optimistisch verhaal. Met dit verhaal liet Hoseb zien niet in problemen te denken, maar juist in oplossingen.

Het verhaal van Hoseb

 

Zo vertelde hij ons over zijn huidige hbo-opleiding, vrijwilligerswerk, ervaringen in de landelijke politiek en hoe hij zich de Nederlandse taal in korte tijd eigen maakte. Dat Hoseb volledig is geïntegreerd in de Nederlandse samenleving blijkt ook wel uit zijn Limburgse accent. En uit zijn foto, in bijenpak, tijdens carnaval in zijn woonplaats Maastricht. Met zijn inspirerende verhaal laat hij zien dat nieuwkomers willen integreren om een nieuw bestaan op te bouwen. Maar het vinden van werk, dat is en blijft de grootste uitdaging.

Zinvolle stappen naar werk

Later aan tafel bevestigen andere nieuwkomers het beeld van Hoseb. Ze zijn hoogopgeleid, maar toch komen ze niet in aanmerking voor een passende baan. Discriminatie, problemen met diploma erkenning en in het bijzonder taalbarrières lijken hieraan ten grondslag te liggen. De ´Table of Brotherhood´ is er om deze mensen een reële kans op een baan te geven. Daarom gingen wij met elkaar in gesprek om nieuwkomers te helpen bij de zoektocht naar een baan. In ons netwerk zijn genoeg mogelijkheden om hen te helpen. Maar ook voorbeelden als een taalmaatje en job-coach passeerden de revue. Op deze manier krijgen nieuwkomers toegang tot onze sociale en professionele netwerken.

Wij vonden het bijzonder onze bubbel te doorbreken en zo nieuwe, inspirerende mensen te ontmoeten. Hiermee zijn we weer een geweldige ervaring rijker. 


Delen:

Meer lezen

alle posts

Blog Het is weer tijd voor een opleidingsbootcamp! Dit keer: samenwerken in teams. In dit blog beschrijven nieuwe Hieroo Talenten Lieke en Maud hoe zij deze hebben ervaren.

Interview Een maand nadat ze haar opdracht heeft afgerond gaat Talent Seffie langs bij haar voormalig leidinggevende bij de Gemeente Amsterdam. Samen met Jacqueline Essien heeft ze een openhartig gesprek over de samenwerking tussen Hieroo en de Gemeente Amsterdam.

Interview 1 jaar Hieroo! Tijd om te vieren en om terug te blikken op afgelopen jaar. van 1 locatie met 6 Talenten naar 3 locaties met 22 Talenten, er is genoeg gebeurd! Lees het hier!