posts
Snoep verstandig, eet een appel: een blog over mijn interesse voor gedrag en gezondheid 1

Snoep verstandig, eet een appel: een blog over mijn interesse voor gedrag en gezondheid

 |  24 oktober 2019
Vaker sporten, minder tv kijken of beter feedback leren ontvangen. Ieder Hieroo Talent kon afgelopen vrijdag tijdens de Immunity to Change training van Ted Baartmans wel een persoonlijk doel verzinnen dat eerder nog niet gehaald is.

Tijdens de training leerden we ons doel ‘uitpakken’ door vragen te beantwoorden zoals ‘Wat levert het mij op wanneer ik dit doel heb bereikt?’ en ‘Wat zijn de achterliggende ‘regels’ die ik nu met mezelf heb afgesproken?’. Hierdoor kregen we inzicht in waarom ons doel nog niet bereikt is en welke stappen we kunnen nemen om toch ons gedrag te veranderen.

Dat ons gedrag veel dieper geworteld zit dan in eerste instantie lijkt, bleek uit deze training. Zelfs wanneer we weten dat het het gedrag negatief effect heeft voor onze gezondheid, lukt het niet altijd om het te veranderen. Zo lukt het bijvoorbeeld maar een deel van de mensen om te stoppen met roken na een hartinfarct, terwijl het doorgaan met roken een enorm risico met zich meebrengt.

Gedrag vs. verstand
Ook ik betrap mij soms erop dat ik keuzes maak die precies tegenovergesteld zijn van datgene wat goed voor mij is. Toch die fles cola nemen, liever bankhangen dan bewegen of wel die hele zak chips leeg eten. Allemaal niet zo erg als het met mate gebeurt. Maar soms gebeurt dit vaker dan goed is. Hoe komt dat nu? Dat verstand soms lijnrecht tegenover het daadwerkelijke gedrag staat? En hoe kunnen we er toch voor zorgen dat we wel kiezen voor gedrag dat goed is voor onze gezondheid?

Dit zijn onderwerpen die mij bezighouden en mij fascineren. Vanuit mijn achtergrond in antropologie weet ik dat veel van onze normen en waarden en het daaruit voortkomend gedrag onbewust is en verbonden aan de omgeving waarin wij ons bevinden. Om daadwerkelijk te begrijpen waar keuzes en gedrag vandaan komen, is het van belang de context van de setting te doorgronden. Om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat minder mensen roken, meer mensen regelmatig bewegen en vaker een gezonde snack wordt gekozen als tussendoortje, moeten we begrijpen wat er achter het gedrag van ‘nu’ zit. Wat is het probleem? Is er een probleem in de ogen van de aangewezen doelgroep? Wat zijn opvattingen over het onderwerp? Het beantwoorden van dit soort vragen kan helpen bij het vinden van een juiste interventie.

Make it happen
Interventies worden door verschillende organisaties geïmplementeerd.
Denk bijvoorbeeld aan gemeente Rotterdam, die door middel van een stoplicht met muziek met de titel ‘play attention’ fietsers het gevaar laat zien van het gebruik van een telefoon op de fiets. Een innovatie die in mijn ogen inspeelt op het bewustzijn van de fietser. Ook het plaatsen van plantenbakken in de straat om de looproute groener en aantrekkelijker te maken voor voetgangers is een creatieve interventie die in mijn ogen niet alleen inspeelt op het (onbewuste) gevoel van de voetganger wanneer deze door de stad loopt, maar ook op de luchtkwaliteit van de stad.

Mijn betere stad van morgen
Al deze initiatieven hebben als overkoepelend doel de samenleving wat mooier en gezonder te maken. Dat ik nu bij Hieroo in Rotterdam als Trainee aan de slag ben gegaan is dan ook geen verrassing. Mijn interesses vallen perfect samen het motto van Hieroo. Hieroo staat namelijk voor een betere stad van morgen. Momenteel zijn er nog veel verschillen binnen de stad als het gaat om gezondheid. Wanneer je nu een ritje met de metro neemt van Maashaven naar Nesselande kom je namelijk al bizarre verschillen tegen. Bijvoorbeeld dat de levensverwachting van mensen rond metrostation Maashaven bijna 8 jaar lager ligt dan de levensverwachting van mensen die wonen in Nesselande, of dat obesitas meer voorkomt in groepen met een laag opleidingsniveau.

Een betere stad van morgen kan op veel manieren voorgesteld worden en dit is waarschijnlijk voor ieder Hieroo Talent anders. Mijn betere stad van morgen is een stad waarin alle inwoners gelijk zijn en gelijke kansen hebben op het gebied van gezondheid.


Delen:

Meer lezen

alle posts

Blog Lees in dit blog de terugblik op het career event 'Under Construction' dat Hieroo Rotterdam samen met SeederDeBoer organiseerde op 8 mei.

Agenda Wil je Hieroo Rotterdam beter leren kennen? Dat kan tijdens de virtuele Inhouse@HIieroo Rotterdam op 29 mei!

Agenda Er komt een digitale Inhouse@Hieroo Amsterdam aan! Wil jij Hieroo Amsterdam beter leren kennen? Dit is je kans!