posts

door

Thuiswerken: Vloek of verademing?

Thuiswerken: Vloek of verademing?

> |  27 oktober 2020
Voor de een is het een verademing, voor een ander een vloek. Ik heb het over het vele thuiswerken dat sinds halverwege maart devies is. Afgelopen week realiseerde ik me dat ik sinds de start van mijn carrière, langer volledig thuis werk dan dat ik op kantoor werk. Wat voor impact heeft dat op mij? En waarom gaat het mij best wel goed af terwijl anderen in mijn omgeving er meer moeite mee lijken te hebben?

In dit blog deel ik mijn persoonlijke ervaring én geef ik je wat tips mee vanuit mijn achtergrond als organisatiepsycholoog.

Baken je werkplek af
Voor mij was (net als velen) vrijdag 13 maart de eerste thuiswerkdag waarvan nog vele zouden volgen. Deze dag maakte ik direct mijn eerste thuiswerk ‘fout’ bij de inrichting van mijn thuiskantoor; deze zette ik op aan de eettafel in de woonkamer. Onwijs gezellig natuurlijk om samen met mijn vriend aan de eettafel te werken, zeker nu face-to-face contact met collega’s wegviel, maar ik kwam er al snel achter dat dit niet goed werkte. ’s Avonds had ik moeite met het ontkoppelen van mijn werk omdat ik mijn werk continu op de eettafel zag liggen. De neiging om de laptop nog even open te klappen of mijn to-do-lijst nog een keer door te nemen was groot en de drempel laag.

“Probeer waar mogelijk een aparte plek of ruimte in te richten om je werk uit te voeren”

Onderzoek naar de voor- en nadelen van thuiswerken toont de paradox aan dat je een betere balans tussen werk en privé kunt ervaren door bijvoorbeeld minder reistijd, maar gelijktijdig vervaagt de grens tussen werk en privé. In mijn geval vervaagde deze grens door de fysieke aanwezigheid van mijn werk op de eettafel. Weg met die laptop dus! Probeer waar mogelijk een aparte plek of ruimte in te richten om je werk uit te voeren. Gaat dit niet? Zorg dan dat je alles netjes opbergt aan het einde van je werkdag. Bekijk het filmpje ‘Lockdown Productivity: Spaceship You’ eens als je meer uitleg wil hebben over de impact van het inrichten van je woonruimte tijdens een lockdown.

Zit je goed?
Niet alleen een afgebakende werkplek, maar ook een goede werkhouding is onwijs belangrijk. Het voorkomt dat je (op de lange termijn) lichamelijke klachten ontwikkelt.

Op kantoor wordt vaak nagedacht over de inrichting van het kantoor in verband met de Arbowet. Thuis wordt dat nog wel eens vergeten en kent het zijn uitdagingen omdat je waarschijnlijk niet een vol uitgeruste werkplek hebt staan thuis. Ik had het geluk dat Startdock, de co-working community waar het kantoor van Hieroo Rotterdam is gehuisvest, binnen een week na de aankondiging van de lockdown aanbood om bij iedereen kantoormeubilair aan huis te bezorgen. Daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt en het bureau en de bureaustoel vulde ik zelf aan met een extra beeldscherm.

Naarmate de tijd vorderde en thuiswerken nog steeds algemeen devies bleef, heb ik besloten om een elektrisch sta-zit bureau aan te schaffen. Dit is misschien wel een van mijn beste lockdown-beslissingen geweest!

Benieuwd naar hoe goed jij je thuiskantoor hebt ingericht? Kijk eens op de informatiepagina ‘Creatief instellen van je thuiswerkplek’ van TNO, waar ze de checklist Beter Achter je Schermen aanbieden.

“De aanschaf van mijn electrische sta-zit bureau is misschien een van mijn beste lockdown-beslissingen!”

Focus, maar neem je pauze
Als je dan je werkplek hebt ingericht, is het tijd om aan de slag te gaan. Afhankelijk van je thuissituatie heb je minder omgevingsgeluiden die je storen tijdens het werk. Je wordt minder snel uit je concentratie gehaald door die korte vragen van je collega’s en hebt geen last van muziek die doorklinkt uit de koptelefoon van je buurman. Deze rust maakt het mogelijk om ongestoord en met grote focus te werken. Heerlijk productief!

Hoe verleidelijk is het dan om je koffiepauze over te slaan en gewoon even meters te maken? Best wel vind ik zelf, maar op de lange termijn doe ik mijzelf er geen plezier mee. Pauzes van je werk nemen is essentieel voor je mentale herstel en dat heeft weer lange termijn gevolgen voor je gezondheid. Mentaal herstel gebeurt niet alleen tijdens vakantiedagen of in de avonduren, maar ook gedurende de werkdag. Sla je lunchpauze en koffiepauzes dus niet over. Onderzoek toont aan dat pauzes wat eerder op de dag het meest effectief zijn voor herstel. Hierbij is het van belang dat je in je pauze iets doet waar je op dat moment zin in hebt. De was ophangen of een persoonlijke e-mail afhandelen kan wel handig zijn, maar als je dat met tegenzin doet, staat dit alsnog in de weg voor je mentale herstel.

“Sla je lunchpauze en koffiepauzes niet over. Onderzoek toont aan dat pauzes wat eerder op de dag het meest effectief zijn voor herstel”

Zelf probeer ik altijd ergens tussen 10:00-11:00 een kopje koffie te zetten en deze niet achter mijn bureau op te drinken. Haal even een frisse neus of bel een collega, vriend of familielid op om te kletsen. Dit sociale contact voorkomt in zekere mate ook dat je een gevoel van sociale isolatie ervaart nu dagelijks sociaal contact niet meer vanzelfsprekend is.

Het mes snijdt aan twee kanten
Alhoewel ik het sociale, spontane contact op kantoor enorm mis en het soms best onhandig is als mijn kat tijdens een meeting door het beeld loopt, sta ik voor alsnog overwegend positief tegenover thuiswerken. Als het beter uitkomt, kan ik een keer tussen de middag hardlopen, ik houd meer tijd over om te koken en ik kom nooit natgeregend aan op kantoor.

“Ik blijf graag optimistisch en ben van mening dat deze periode geschikt is om te experimenteren met wat wel en wat niet werkt gezien de vergrote autonomie en flexibiliteit”

Tegelijkertijd ben ik me er ook van bewust dat deze manier van werken een keerzijde heeft. Florí Hofman schreef over waarom deze periode van thuiswerken juist de twintigers en dertigers niet ten goede komt. In haar artikel komt naar voren dat er negatieve lange termijn consequenties verbonden zijn aan het gemis van bijvoorbeeld rolmodellen op de werkvloer en netwerkmogelijkheden. Ook wordt gesproken over het later bereiken van stabiliteit in je leven.

Dit laatste herkende ik uit gesprekken die ik heb gevoerd met vrienden. De onzekerheid houdt ze tegen een volgende carrièrestap te zetten. Op de korte termijn biedt hen dat zekerheid, maar tegelijkertijd betekent dit dat ze op latere leeftijd hoogstwaarschijnlijk een carrièrestap gaan zetten waarmee (financiële) onzekerheid gepaard gaat. De trend van het later bereiken van stabiliteit in je leven heeft uiteindelijk niet alleen persoonlijke, maar ook maatschappelijke gevolgen.

Experimenteer!
Ik blijf graag optimistisch en ben van mening dat deze periode geschikt is om te experimenteren met wat wel en wat niet werkt gezien de vergrote autonomie en flexibiliteit.

Wanneer de muren echt op je af lijken te komen, kun je altijd nagaan of je misschien een tijdje vanaf een andere plek kunt werken. Een dag werken vanaf mijn ouderlijk huis was voor mij genoeg om uit de thuiswerkdip te komen, maar je kunt natuurlijk overwegen om een strandhuisje met snel internet in Zeeland te huren. Zo blijf je toch in de buurt indien fysieke aanwezigheid bij een overleg noodzakelijk is, zie je eens een andere omgeving tijdens je lunchwandeling én kun je bij jezelf nagaan welke werkomgeving jou stimuleert nu spontaan sociaal contact met je collega’s ontbreekt.

Hopelijk bieden bovenstaande tips wat houvast bij het (her)inrichten van jouw thuiswerkroutine. Heb jij goede tips voor mij of een bijzonder (effectief) ritueel ontdekt dat je graag wilt delen? Laat het mij weten. Ik test het graag uit!


Delen:

Meer lezen

alle posts

Blog Benieuwd naar welke opdrachten onze Jonge Consultants doen? Lees dan in dit blog meer over de opdracht van Maud in rol van Project Management Officer bij het Erasmus MC en hoe zij deze rol ervaren heeft.

Blog Terugkijkend op de afgelopen jaren ben jij misschien ook wel heel ergens anders begonnen dan waar je nu staat. In deze blog vertelt Jonge Consultant Tessa hoe zij de voordelen haalt uit haar studie Antropologie en hoe zij zo bij datavisualisatie met PowerBI is gekomen.

Blog Benieuwd naar waar de tweede MeetUp van Hieroo Rotterdam overging? Lees hier de inhoudelijke terugblik op deze geslaagde avond!

Cookie toestemming
Wij gebruiken cookies op onze website, voor meer informatie lees ons privacybeleid.
Instellen
Functionele cookies: deze cookies zijn nodig voor een goed werkende website
Analytische cookies: deze cookies worden gebruikt om bezoekers de best mogelijke ervaring te geven op onze websites